Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Μια λεπτή νοητή γραμμή…





  Οι άνθρωποι είναι πάντα τόσο απρόβλεπτοι, νομίζεις ότι τους γνωρίζεις καλά και ξαφνικά η συμπεριφορά τους σε εκπλήσσει και σκέφτεσαι πως αυτός ο άνθρωπος ποτέ δεν θα αντιδρούσε έτσι.

  Τι είναι άραγε αυτό που μας επηρεάζει, τι είναι αυτό που μας καθορίζει, τι είναι αυτό που μας αλλάζει. Είμαστε όμως, τόσο διαφορετικοί, τόσο μοναδικοί που ο καθένας συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από τον άλλον, και το σκεπτικό του, η λογική του, είναι τελείως ατομική και προσωπική.

  Κάποιος μπορεί να λαμβάνει επιβράβευση και να τον βελτιώνει σε ατομικό και επαγγελματικό επίπεδο. Κάποιος άλλος να έχει πολύ καλές σχέσεις με τους δικούς του ανθρώπους και να γίνεται καλύτερος μέρα με τη μέρα. Ενώ κάποιος άλλος να βλέπει σημάδια που του στέλνει η τύχη, ή ο Θεός ή οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη και να αποκτά αισιοδοξία.

  Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορεί να λειτουργούν τόσο στους ψυχικά υγιείς ανθρώπους όσο και στους ψυχικά ασθενείς. Αλλά πως ορίζεται ένας ασθενής και ένας υγιής σε ψυχολογικό επίπεδο;

  Θεωρώ πως υπάρχει μια λεπτή νοητή γραμμή από την οποία, στη μία άκρη βρίσκεται η λογική και στην απέναντι άκρη βρίσκεται το παράλογο, ή αλλιώς η τρέλα. Ποιος όμως, μπορεί να καθορίσει σε ποιο σημείο βρίσκεται ο καθένας από εμάς;

  Σκέφτομαι πως ο άνθρωπος που έχει υγιείς σχέσεις και λειτουργεί στην ζωή του ‘φυσιολογικά’ (σύμφωνα με τα πρότυπα της εκάστοτε κοινωνίας), βρίσκεται στην άκρη της λογικής. Υγιείς σχέσεις είναι η καλή επικοινωνία με τους ανθρώπους που έχω κοντά μου, η αρωγή προς τους άλλους όταν το έχουν ανάγκη αλλά και η καλή συνεργασία.

  Αντίθετα, εκείνος, ο οποίος δεν τα καταφέρνει στην ζωή του, νιώθει την ανάγκη μονίμως να εξαρτάται από κάποιον, εκείνος που μπορεί να εκμεταλλεύεται τις σχέσεις του με τους άλλους προς όφελος του, εκείνος που μπορεί να επιλέγει πάντα τη μοναξιά, και που στην ουσία δυσκολεύεται πολύ με τις ανθρώπινες σχέσεις, πιστεύω πως βρίσκεται στην άλλη άκρη που δε βλέπεις τα πράγματα καθαρά, και συνεχώς υπάρχουν προβλήματα στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

  Τα άτομα αυτά συνεχώς βλέπουν την αρνητική πλευρά των καταστάσεων και πολλές φορές ζητούν την βοήθεια των άλλων για να λύσουν τα προβλήματά τους, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν να το κάνουν από μόνοι τους.

  Η νοητή γραμμή όμως, είναι σταθερή; Όχι. Ο άνθρωπος ανάλογα με τις καταστάσεις που βιώνει, μπορεί να ταλαντεύεται από το ένα άκρο στο άλλο. Τη μια μπορεί να είναι δυνατός και να τα καταφέρνει. Την άλλη όμως, οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να τον επηρεάζουν αρνητικά και να χάνει τον έλεγχο.

  Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ανάγκη να έχουμε δικούς μας ανθρώπους κοντά μας, να μας στηρίζουν και να μας συμβουλεύουν στις δύσκολες στιγμές, και όταν αυτοί αδυνατούν να το κάνουν, να μη διστάζουμε να απευθυνθούμε σε ειδικούς, οι οποίοι μπορούν να μας δώσουν κατευθυντήριες οδούς και να μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο.
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου