Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Ένα άρθρο για τους άνδρες και τις γυναίκες…



  Άνδρες και γυναίκες, τόσοι ίδιοι, μα παράλληλα και τόσο διαφορετικοί… ακούμε συχνά να λένε διάφορα… «άνδρες από τον Άρη, γυναίκες από την Αφροδίτη», «οι άνδρες είναι δυνατοί και οι γυναίκες θέλουν την προστασία μας», «οι άνδρες έχουν ικανότητες, ενώ οι γυναίκες πονηριά»… και πολλά πολλά άλλα, τα οποία όχι μόνο πιστεύονται από πολλούς, αλλά είναι και αξίες, που ακολουθούν στην ζωή τους.

  Γιατί άραγε κατηγοριοποιούμε τόσα έντονα τα δύο φύλα, είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, που δεν θα ‘πρεπε να δίνουμε καν σημασία στις τυχόν ομοιότητες που έχουμε;

  Παράλληλα, θα έπρεπε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο πόσο μας επηρεάζουν, όλες αυτές οι στερεοτυπικές ιδέες στην ζωή μας. Φανταστείτε πόσες φορές ήσασταν προκατειλημμένοι απέναντι σε μια γυναίκα οδηγό για το πώς θα αράξει ένα αυτοκίνητο και ακριβώς το ίδιο προκατειλημμένοι για το εάν ένας άνδρας θα έχει το σπίτι του καθαρό ή γενικά, εάν θα κάνει δουλειές στο σπίτι.

  Εκτός λοιπόν, από τις στερεοτυπικές ιδέες, τις οποίες τείνουμε να διαιωνίζουμε και να τις ενισχύουμε από γενιά σε γενιά, δυστυχώς για εμάς, η πίστη μας σε αυτές, καθορίζει και την συμπεριφορά μας.

  Βέβαια, με την είσοδο των γυναικών στην αγορά εργασίας και γενικότερα στις εξω-οικογενειακές υποθέσεις, κάποιες ιδέες προσπαθούν να αλλάξουν και μάταια μέλη και των δύο φύλων προσπαθούν να τις κρατήσουν σταθερές.

  Στόχος αυτού του άρθρου, είναι να κατανοήσουμε, πως θα πρέπει να βλέπουμε με μάτια καθαρά τους ανθρώπους, και λέω ανθρώπους, διότι είμαστε όπως το νόμισμα, αν το γυρίσεις από τη μία θα δεις τη θηλυκή του πλευρά ενώ από την άλλη την ανδρική. Δεν παύει όμως να είναι ένα νόμισμα και όχι δύο διαφορετικά.

  Θέλω να τονίσω λοιπόν, πως είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους όπως είναι και να τους αφήνουμε να μας δείξουν την προσωπικότητά τους, αφήνοντας πίσω τις προκαταλήψεις και τις στερεοτυπικές ιδέες, που τις περισσότερες φορές είναι επιβλαβείς για τις σχέσεις μας με τους άλλους.

  Δώστε την ευκαιρία στους ανθρώπους που σχετίζεστε να σας φανερώσουν τον πραγματικό τους εαυτό και μην είστε προκατειλημμένοι πριν ακόμα μιλήσετε μαζί τους.

  Μου κάνει εντύπωση μιλώντας με παιδιά εφηβικής ηλικίας να ακούω τόσο έντονα αυτές τις απόψεις και με τόσο πάθος να εκφράζονται και να μην αφήνονται ελεύθερα να πιστέψουν στην αξία του ανθρώπου να δείξει αυτό που είναι.

  Και το επισημαίνω αυτό, διότι όπως συχνά αναφέρω, οι βάσεις μπαίνουν μέσα στην οικογένεια, μην περνάτε λοιπόν και στα παιδιά σας τις σεξιστικές σας απόψεις, αφήστε τουλάχιστον αυτά, ελεύθερα να αποφασίσουν, πώς να σκέπτονται και να σχετίζονται με τους ανθρώπους.

  Και εάν έχετε τη δύναμη, εμφυσήστε τους τον κανόνα, να βλέπουν τους ανθρώπους με καθαρά μάτια, να είναι έτοιμα να δεχτούν τα ερεθίσματα από έξω και να μην επηρεάζονται από ιδέες εκ των έσω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου