Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Σε ποιο βαθμό μας αγγίζει η κοινωνική επιρροή;



  Είμαστε όντα φτιαγμένα μέσα από κοινωνικούς κανόνες και αρχές. Το φύλο μας, η ύπαρξή μας, η εμφάνισή μας, η συμπεριφορά μας, οτιδήποτε έχει να κάνει με εμάς, στηρίζεται πάνω σε κοινωνικές βάσεις.

  Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε τι είναι σωστό και τι λάθος, τι είναι αποδεκτό και μη αποδεκτό, αρχικά στο οικογενειακό περιβάλλον, έπειτα στο σχολικό και το κοινωνικό περιβάλλον. Μαθαίνουμε να συμπεριφερόμαστε, να μιλάμε ευπρεπώς, να ντυνόμαστε καθωσπρέπει, να μη δίνουμε δικαιώματα.

  Και πέρα από όλους αυτούς τους κανόνες και τις αρχές, σε ποιο βαθμό άραγε προσαρμοζόμαστε στις κοινωνικές επιταγές; Και σε ποιο βαθμό υποτάσσουμε τα θέλω και τις επιθυμίες μας στην κοινωνική επιρροή; Όπως επίσης, σε ποιο βαθμό υιοθετούμε στερεότυπα και αλλάζει ριζικά η συμπεριφορά μας ή οι αντιλήψεις μας;

  Πόσες φορές σκεφτήκατε… πάω στη δουλειά πρέπει να ντυθώ ανάλογα, πάω στην εκκλησία πρέπει να ντυθώ ανάλογα, μιλάω με κάποιον αξιόλογο άνθρωπο να προσέξω τι να πω. Και όλες αυτές οι σκέψεις, συνοδευόμενες από άγχος και στρες για το αποτέλεσμα, για την όποια απόρριψη από το κοινωνικό περιβάλλον, για την επιτυχή έκβαση του επιθυμητού αποτελέσματος.

  Θέλουμε να είμαστε πάντα όμορφοι και περιποιημένοι; Θέλουμε να δείχνουμε πάντα τέλειοι, και να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό; Μήπως όλες αυτές οι συμπεριφορές μας κουράζουν, μήπως συχνά είναι ψυχοφθόρο όλο αυτό και μας δημιουργεί πίεση αντί για ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

  Τότε ίσως, θα πρέπει να αναλογιστούμε, πως αν είμαστε γνήσιοι και ειλικρινείς άνθρωποι, πρώτα με τον εαυτό μας και έπειτα με τους άλλους, αυτό θα μας κάνει να νιώσουμε πιο άνετα, θα μας γεμίσει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, καθώς η γνησιότητα και η αλήθεια στις σχέσεις των ανθρώπων, βοηθά στην αυτογνωσία και στην καλύτερη γνώση του άλλου.

  Οπωσδήποτε, υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούμε σύμφωνα με την εκάστοτε κοινωνία, σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες εργασίας, σύμφωνα με τις κοινωνικές επιταγές, σκοπός όμως αυτού του άρθρου είναι να καταλάβετε, πως όσο πιο αληθινοί είστε με τους ανθρώπους στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, τόσο πιο ουσιαστικές σχέσεις πραγματοποιείτε και τόσο πιο άνετοι και χαλαροί νιώθετε, καθώς δεν έχετε να κρύψετε τίποτα.

  Μη φοβάστε να δείξετε τον αληθινό σας εαυτό, να είστε σίγουροι πως αυτός είναι ο πιο αποδεκτός, από οποιαδήποτε άλλη μάσκα ξένη στο πρόσωπό σας, που μόνο άγχος μπορεί να φέρει, παρά χαρά και ικανοποίηση. Εμπιστευτείτε το δυναμισμό της προσωπικότητάς σας, μόνο αυτός μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Προσπαθήστε να τον ανακαλύψετε, εκεί θα βρείτε πολλές, ίσως κρυμμένες αρετές, που μπορούν να σας δώσουν ότι ζητάτε. Καλό ταξίδι στην αναζήτηση του πραγματικού σας εαυτού!

1 σχόλιο:

  1. Ένα μικρο βοήθημα στην αναζήτηση του αληθούς εαυτού είναι το ακόλουθο: http://www.armosbooks.gr/product_info.php/products_id/11978.

    ΑπάντησηΔιαγραφή