Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Η ενσυναίσθηση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.



  Η ενσυναίσθηση είναι ένας όρος που σχετίζεται με τις σχέσεις. Είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να ακούει αυτόν που έχει απέναντί του, να προσπαθεί να μπει στην θέση του, να συναισθάνεται και να συμπάσχει στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο άλλος, αλλά να μην ξεχνάει πως ο ίδιος είναι μια διαφορετική προσωπικότητα.

  Παράλληλα, αυτός που έχει ενσυναίσθηση, αποδέχεται αυτόν που έχει απέναντί του χωρίς περιορισμούς, τον δέχεται χωρίς να τον κρίνει και του δίνει δύναμη να συνεχίσει να επικοινωνεί το πρόβλημά του.

  Η ενσυναίσθηση, είναι μια σπάνια ικανότητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να ακούς τον άλλον, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στερεότυπα, χωρίς τις δικές σου αρχές. Διότι, πολλές φορές έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις από τους συνομιλητές μας, την στιγμή όμως, που πρέπει να τους βοηθήσουμε, πρέπει να αφήσουμε τις δικές μας αντιλήψεις εκτός συζήτησης και να επικεντρωθούμε στο πρόβλημα του συνομιλητή μας.

  Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να μένεις ανεπηρέαστος σε κάθε τι που ακούς, μονό έτσι όμως μπορείς να αποδεχτείς τον άλλον εξολοκλήρου και οτιδήποτε αυτός σου πει.

  Επιπρόσθετα, η ενσυναίσθηση εμπερικλείει μέσα της ειλικρίνεια, δεν μπορείς να κοιτάς κάποιον στα μάτια, να τον ακούς και να του μιλάς και να μην είσαι ειλικρινής μαζί του, θα το καταλάβει, θα το νοιώσει, το βλέμμα μπορεί να μεταδώσει περισσότερα μηνύματα, από ότι το στόμα.

  Οφείλεις να είσαι αληθινός και έντιμος απέναντι στον συνομιλητή σου, διότι, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εξασφαλίσεις την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που χρειάζεται κάποιος για να νοιώσει, όταν θέλει να σου πει κάτι σοβαρό για εκείνον.

  Μου λένε συχνά, οι γονείς, δεν μπορώ να είμαι φίλη της κόρης μου, αλλά θέλω να είμαι κοντά της και να την καταλαβαίνω, να την βοηθάω στα προβλήματά της. Αλλά πολλές φορές νιώθω μίλια μακριά από αυτήν την ηλικία.

  Το σημαντικό είναι το να μπεις στη θέση του άλλου, να δεις την ιστορία με τα δικά του μάτια, μόνο έτσι μπορείς να τον βοηθήσεις, για να είσαι όμως αντικειμενικός και ωφέλιμος για εκείνον θα πρέπει να επιστρέψεις στην δική σου οπτική γωνία και να απαντήσεις. Για αυτό ανέφερα παραπάνω, πως δεν πρέπει να ξεχνάς πως είσαι μια διαφορετική προσωπικότητα.

  Το να έχει κάποιος ενσυναίσθηση και να κατανοεί τον άλλον είναι πολύ σημαντικό και τουλάχιστον στην δουλειά μας απαραίτητο, καθώς το πρώτο πράγμα μου σου λέει κάποιος όταν ζητά την βοήθεια σου, είναι πως δε τον καταλαβαίνει κάνεις και πραγματικά το πιστεύει.

  Χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ με τον εαυτό μας και με τους σημαντικούς ανθρώπους που έχουμε κοντά μας, να είμαστε αληθινοί και ειλικρινείς απέναντι στους άλλους, αυτή είναι μια καλή αρχή. Κι έπειτα να αποβάλλουμε στερεότυπα και τυχόν προκαταλήψεις που μπλοκάρουν την επικοινωνία μας με τους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο η επικοινωνία θα διεξάγεται ομαλά και θα ενισχύεται. Δουλέψτε τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους, διότι οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι αυτές που μας κάνουν ευτυχισμένους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου