Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Εκφοβισμός ή εκβιασμός στον εργασιακό χώρο.



  Μιλάμε συχνά για τα φαινόμενα εκφοβισμού που παρατηρούνται στο σχολικό περιβάλλον και πως αυτά επηρεάζουν ολοκληρωτικά την ζωή των παιδιών στην παιδική ηλικία, αλλά και αργότερα στην ενηλικίωσή τους. Πολλές φορές αυτές οι συμπεριφορές ενισχύονται και δημιουργούν ανθρώπους θύματα ή και ανθρώπους εκβιαστές.

  Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε κυρίως, στα φαινόμενα αυτά που παρατηρούνται στον εργασιακό χώρο και πως αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική μας διάθεση ακόμα, και να μας οδηγήσουν στην ψυχοπαθολογία.

  Πολλές φορές ο ανταγωνισμός, η ανάγκη μας να καταξιωθούμε στον εργασιακό τομέα, το πάθος για μεγαλύτερες αμοιβές ή ακόμα και η ζήλεια προς κάποιον άλλον ανώτερο από εμάς, που κερδίζει περισσότερα ή που βρίσκεται σε ανώτερη θέση, μας οδηγούν σε καταστάσεις, που μπορεί και εμείς οι ίδιοι να μη γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

  Μπορεί συχνά, να παρατηρούμε θύτες που εκβιάζουνε τους συναδέλφους τους, που τους παρενοχλούν με απειλές ή ακόμα και με σεξουαλικά υπονοούμενα, που τους εμπαίζουν, που τους εκβιάζουν και γενικώς δημιουργούν μια κατάσταση δυσφορίας.

  Αποτέλεσμα όλων αυτών, από τη μεριά του θύτη, είναι να χαίρεται με την άσχημη κατάσταση που προκαλεί στο θύμα. Να ευχαριστιέται κάθε φορά που καταφέρνει να δημιουργήσει πρόβλημα και πολλές φορές, να πετυχαίνει και τον απώτερο στόχο του, την παραίτηση του θύματος.

  Από την άλλη πλευρά, το θύμα βιώνει καθημερινά την ψυχολογική βία, πολλές φορές, δεν έχει όρεξη καν να πάει στον εργασιακό του χώρο. Σε ακραίες περιπτώσεις η ψυχοπαθολογία, ανάλογα με τον χαρακτήρα, μπορεί να αγγίξει την κατάθλιψη, λόγω της αδυναμίας του να ανταπεξέλθει σε όλο αυτό που βιώνει.  

 Το θύμα συχνά, χάνει το ενδιαφέρον του για τη δουλειά, άλλες φορές μεταθέτει τα προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον, ή ακόμα μπορεί να μεταθέτει και την ίδια συμπεριφορά του θύτη στα παιδιά ή και στον σύζυγο. Και αρκετές φορές φτάνει στην παραίτηση για να απελευθερωθεί.

  Δυστυχώς, αυτή είναι μια κατάσταση που δύσκολα, μπορεί να αντιμετωπισθεί, καθώς η επικοινωνία των θυμάτων με τους θύτες συχνά είναι ανέφικτη. Με καλό υποστηρικτικό πλαίσιο ωστόσο, τα θύματα μπορούν να έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και καταφέρνουν να ανακτήσουν τη χαμένη αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

  Αποτέλεσμα αυτού, είναι να απευαισθητοποιούνται και να μην ενοχλούνται από τα σχόλια των άλλων ή με την δυνατή αυτοπεποίθησή τους, να έρχονται αντιμέτωποι με τους θύτες τους και να βγαίνουν αλώβητοι από τη μάχη!

  Αν κάποιος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση, ας αναζητήσει τη δύναμη στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον εάν δεν μπορεί να την αντλήσει εσωτερικώς. Και μην ξεχνάτε, πως όλα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου