Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Μιλώντας για έρωτα και αγάπη



  Χιλιάδες βιβλία, ταινίες, άρθρα μνημονεύουν τους όρους της αγάπης και του έρωτα. Συναισθήματα που λένε, πως αν κάποιος δεν τα νιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του, ίσως δε θα καταλάβει ποτέ, τι θα πει να είσαι ευτυχισμένος.

  Κι όμως συχνά, συναντώ ανθρώπους να λένε, πως η αγάπη κι ο έρωτας δεν υπάρχει, μονάχα βρίσκεται στα παραμύθια, πέρα από τη σφαίρα της πραγματικότητας και των πραγματικών σχέσεων.

  Φυσικά, εάν δεν το καταλάβατε μιλώ για την ερωτική αγάπη, η οποία ξεπερνά τον εαυτό μας, τον έρωτα, που μας αλλάζει τη ζωή και μας κάνει άλλους ανθρώπους διαφορετικούς και κυρίως ζωντανούς, αφού μας δίνει ζωή.

  Κι όμως, πολλοί τον αμφισβητούν, ισχυρίζονται, πως δεν υπάρχει, πως όλα είναι μια σύμβασή μεταξύ δύο ανθρώπων, που λέγεται πως περνούν καλά μεταξύ τους, που μονάχα οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί, τους κρατάνε μαζί και όχι αυτό, που λέγεται αγάπη ή έρωτας.

  Και θεωρούν, πως σίγουρα κάπου εκεί έξω, υπάρχει κάποιος άλλος, από αυτόν που έχουν, που μπορεί να τους κάνει πιο ευτυχισμένους. Άραγε μήπως αυτή η ομάδα ανθρώπων δε συνάντησε ακόμα τον πραγματικό έρωτα; Και τι εμπειρίες βίωσε, ώστε να σκέφτεται με αυτόν τον ψυχρό τρόπο, όσον αφορά αυτό το δυνατό συναίσθημα του έρωτα.

  Θα μπορούσαμε να πούμε, πως υπάρχουν οι ορθολογιστές και οι συναισθηματικοί άνθρωποι. Από τη μια, αυτοί που για τα πάντα δίνουν μια λογική εξήγηση σε όλα και από την άλλη, αυτοί, που ψάχνουν εξηγήσεις μέσα από συναισθήματα, από βιώματα και από συνειρμικές συνδέσεις.

  Δε θα μπορούσα να πω, πως οι πρώτοι δεν είναι ευτυχισμένοι, διότι σίγουρα κι αυτοί βρίσκουν τρόπο να περνούν καλά και να αντλούν ευτυχία από διαφορετικές συνθήκες. Όμως κανείς, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την απέραντη ευτυχία, που μπορεί να νιώσει κάποιος στον απόλυτο έρωτα.

  Είναι ένα συναίσθημα τόσο δυνατό, που μπορεί ακόμα και να σε χειραγωγεί, εάν χάσεις τον έλεγχο. Σίγουρα αυτό, δεν είναι και ότι καλύτερο, ωστόσο αξίζει να το ζήσεις μια φορά τουλάχιστον στη ζωή σου!


  Δεν είναι απαραίτητο να αναφέρω πως νιώθει κάποιος, που είναι ερωτευμένος, διότι οι λέξεις ωχριούν μπροστά στην πραγματική συνθήκη του έρωτα. Εύχομαι μόνο στον καθένα από εσάς να είναι τυχερός και κάποια στιγμή στη ζωή του, να βιώσει τον απόλυτο έρωτα και ότι αυτό συνεπάγεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου