Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Το σύνδρομο Γυναίκα



  Πολλοί μιλούν για τις γυναίκες, χιλιάδες άρθρα μνημονεύουν το γυναικείο φύλο, δίνοντας έμφαση στις ακατανόητες συμπεριφορές, στις πολλαπλές ώρες ψυχοθεραπείας που θα έπρεπε κάποιος να κάνει για να καταλάβει μια γυναίκα και στην αμέριστη υπομονή, την οποία θα έπρεπε να έχει ενόψει όλων αυτών των  “γυναικείων” συμπεριφορών.

  Κι όμως, σαν γυναίκα σας διαβεβαιώνω πως δεν διαφέρετε εσείς οι άνδρες και πολύ από εμάς. Επειδή, αυτό το άρθρο δεν είναι μια διαμάχη διαφυλική, αλλά αντιθέτως θα παρουσιασθεί μία πλευρά της γυναίκας, η οποία θα πρέπει να αναγνωρισθεί και να αποδεχθεί από τις ίδιες τις γυναίκες.

  Η γυναίκα δεν είναι άνδρας και με αυτό θέλω να πω, πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προσπαθούμε να κυνηγούμε όλες αυτές τις αρετές και τα χαρακτηριστικά, τα οποία αποδίδονται στους άνδρες, σωματική δύναμη, ανεξαρτησία, δυναμικότητα, υπεροχή, φιλοδοξία.

  Είμαστε γυναίκες και ακριβώς αυτό οφείλουμε να υπερασπιστούμε. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά μας; Είμαστε ευάλωτες, ευαίσθητες, ναι φυσικά, διότι δίχως αυτήν την πλευρά του χαρακτήρα μας, πως θα μεγαλώναμε ένα βρέφος;

  Έχουμε ψυχική δύναμη, γιατί πως αλλιώς θα συντηρούσαμε ένα ολόκληρο σπιτικό και ότι ενέχει αυτό… οικιακές εργασίες, στήριξη του συντρόφου, στήριξη των παιδιών, διατήρηση της ισορροπίας και της ηρεμίας εντός της οικογένειας.

  Μας διακατέχει ο αλτρουισμός, η συναισθηματικότητα και η ανάγκη για φροντίδα των άλλων, δεν νομίζω πως χρειάζεται να πω το γιατί, αναρωτηθείτε τι θα συνέβαινε εάν δεν είχαμε αυτά τα στοιχεία μέσα μας. Το άγχος, συμβάλλει καθοριστικά στην αποφυγή πολλών ατυχημάτων, στην προστασία της οικογένειας και των μελών αυτής, αλλά και στη διατήρηση της ασφάλειας αυτών.

  Η υποχωρητικότητα, το αδύναμο στοιχείο το οποίο εάν το έχει ένας άνδρας λένε πως “σου έχει πάρει τον αέρα”, ενώ εάν το έχει η γυναίκα, κρατάει ένα σπίτι, δίχως γκρίνια και προβλήματα. Κι όμως, εάν δεν το είχε θα υπήρχε άραγε, σήμερα ο θεσμός της οικογένειας;

  Όλα αυτά, τα οποία προανέφερα ως χαρακτηριστικά του γυναικείου φύλου, προσπαθούν τα ΜΜΕ, οι ειδικοί επιστήμονες, η κοινωνία να μας τα περάσουν ως ασθένεια ή αλλιώς ως το Σύνδρομο της Γυναίκας, προσπαθώντας να μας κάνουν να αμφισβητήσουμε την ίδια μας τη φύση. Να έλθουμε ενάντια στη θηλυκότητά μας, και σε οτιδήποτε μας κάνει να λεγόμαστε ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

    Πιο συγκεκριμένα, γίνεται μια προσπάθεια ιατρικοποίησης φυσικών λειτουργιών και χαρακτηριστικών των γυναικών, ως μη αποδεκτών, με στόχο, υποτίθεται την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής μας και στην ουσία τη μη αποδοχή της φύσης μας. Δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μία σύγκρουση, είμαστε γυναίκες, αλλά θέλουμε να μοιάσουμε στους άνδρες. Όταν μοιάσουμε στους άνδρες αρνούμαστε τη φύση μας.

  Άρα τελικά τι πρέπει να κάνουμε να δεχθούμε αυτό που είμαστε, και να θεωρούμαστε αδύναμες, ευάλωτες, ή και “ασθενείς” όπως μας παρουσιάζουν ή να μιμούμαστε ανδρικές συμπεριφορές με το να βιώνουμε καθημερινά συγκρούσεις, προσποιούμενες πως είμαστε κάτι, που στην πραγματικότητα δεν είμαστε.

  Δυστυχώς, πίσω από τέτοιες ιδεολογίες υπάρχουν εταιρείες, φαρμακοβιομηχανίες, επιστήμονες, γυναικολόγοι, ειδικοί ψυχικής υγείας, οι οποίοι προσπαθούν να τις προωθήσουν με στόχο το κέρδος. Αδιαφορώντας για την ψυχική υγεία της κάθε γυναίκας.

  Ας αποδεχθούμε λοιπόν, αυτό που είμαστε δίχως αμφιταλαντεύσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών των δύο φύλων. Ας δείξουμε με ικανοποίηση, όλα αυτά τα όμορφα στοιχεία, που βγαίνουν από μέσα μας, χωρίς να νιώθουμε μειονεκτικά.


  Ναι, είμαστε διαφορετικοί, είμαστε δύο φύλα που το ένα συμπληρώνει το άλλο, και η φύση και το σύμπαν αυτό ζητά ένα τέλειο ζεύγος και όχι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ας προστατεύσουμε τα δύο φύλα με τα χαρακτηριστικά που τα διακατέχουν ως έχουν, χωρίς παραλλαγές, διότι αυτή είναι η ομορφιά της φύσης μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου