Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Το πολύτιμο αγαθό της ψυχικής υγείας




  Η ψυχική μας υγεία, τόσο εύθραυστη και συνάμα τόσο σημαντική στη ζωή μας. Μπορεί να μας επηρεάσει, να μας κατευθύνει, να μας αποπροπροσανατολίσει, ακόμη και να μας καθηλώσει, εάν για κάποιο λόγο εκλείψει.

  Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το υπέρτατο αγαθό, αφού μπορεί και καθορίζει όλους τους τομείς στη ζωή μας. Εάν για κάποιο λόγο δεν είμαστε καλά, νιώθουμε εξίσου πως σε τίποτε δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ικανοποιητικά, ούτε στη δουλειά μας, ούτε στις δραστηριότητες μας, αλλά ούτε και στις συναναστροφές μας με τους άλλους.

  Οφείλουμε να προστατεύουμε τον ψυχικό μας κόσμο με κάθε τρόπο. Κανείς και τίποτε δε θα πρέπει να μπαίνει πάνω από αυτόν, διότι αν δεν είμαστε καλά εμείς, όπως προαναφέρθηκε, τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά.

  Ωστόσο, ο πόνος και τα στρεσογόνα γεγονότα είναι κομμάτια της ζωής και δυστυχώς, δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, κανείς δεν μπόρεσε άλλωστε. Ένας χωρισμός, ένα πένθος, ένας τσακωμός, μπορούν να μας επηρεάσουν. Πως όμως, μπορούμε να προστατευτούμε;

  Η ψυχική υγεία μοιάζει με γυαλί, που αν ραγίσει δύσκολα θα κολλήσει και πάλι, τα κατάλοιπα κάθε άσχημου γεγονότος, πάντα θα βρίσκονται κάπου μέσα μας, να μας θυμίζουν όλα όσα έχουμε περάσει. Η λύση, μαθαίνω να ζω και με τα καλά και με τα άσχημα.

  Εάν υπάρχει κάτι που μας ενοχλεί, μονάχα εάν το δουλέψουμε με τον εαυτό μας, μπορούμε να το αποβάλλουμε. Φυσικά δεν εννοώ να το ξεχάσουμε, απλώς να μάθουμε να ζούμε με αυτό.

  Βέβαια, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πιο βαριές ψυχικές ασθένειες, σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί ψυχικής υγείας θα πρέπει να είναι αρωγοί και υποστηρικτές στην επανάκτηση της ψυχικής υγείας.

  Ακόμα και εάν όλα φαίνονται τόσο δύσκολα, η επιμονή και η υπομονή μας μπορούν και πάλι να φέρουν την ισορροπία και τη γαλήνη μέσα μας. Οι επιλογές συχνά είναι δικές μας. Για παράδειγμα το να μη σχετιζόμαστε με αρνητικούς ανθρώπους ή ανθρώπους, οι οποίοι μας κάνουν κακό.

  Επίσης, οι στιγμές χαλάρωσης σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή μας, διότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε πιο ικανοποιητικά τις αγχογόνες καταστάσεις, όποτε προκύπτουν.

  Όπως μεριμνείτε για την εξωτερική σας εμφάνιση κάνοντας γυμναστική, ακολούθως να μεριμνείτε και για τον εσωτερικό σας κόσμο, δουλεύοντας με τον εαυτό σας και τους γύρω σας για όλα όσα σας απασχολούν.

  Αντιμετωπίστε την ψυχική υγεία, ως το υπέρτατο αγαθό και φροντίστε να τη διατηρείτε πάντα σε άριστη κατάσταση, καθώς μονάχα με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ζήσετε με ηρεμία, ισορροπία και γαλήνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου