Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Δουλεύοντας με τα παιδιά.


 

  Τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερη ομάδα, αυτό από μόνο του σημαίνει πως χρειάζονται ιδιαίτερους χειρισμούς. Όσοι προσπαθούν να προσεγγίσουν τα παιδιά πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα, για αυτά που θα ακούσουν αλλά και για αυτά που θα πρέπει να απαντήσουν.

  Όταν δουλεύεις με τα παιδιά, είσαι στην ευχάριστη θέση να παίρνεις λίγη από αυτήν την απέραντη ενέργεια, που αυτά διαθέτουν. Αγγίζεις μέσα από τα μάτια τους, το ακατόρθωτο, το απραγματοποίητο, διότι τα παιδιά, όσο λέγονται παιδιά, νιώθουν ανίκητα και άτρωτα στους κινδύνους, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια με την εσωτερική τους δύναμη.

  Όταν λοιπόν, έχεις την ευκαιρία να έρχεσαι σε επαφή μαζί τους, ζεις και εσύ αυτό το όνειρο μέσα από τα λόγια τους, διότι προσπαθώντας να τα βοηθήσεις μπαίνεις στη θέση τους, προσπαθείς να δεις τον κόσμο τους με τα δικά τους μάτια και όχι με τα δικά σου, έτσι καταφέρνεις να βιώσεις και πάλι την παιδική, την προεφηβική ή και την εφηβική ηλικία για λίγο.

  Τα παιδιά είναι εκπληκτικά, καθώς εκεί που δεν το περιμένεις μπορούν να σε εκπλήξουν με τις τρελές τους απορίες. Είναι σαν τα σφουγγάρια που ρουφούν την γνώση και συνεχώς έχουν ανάγκη από λίγο παραπάνω. Γι αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός σε αυτά που θα τους πεις, διότι για εκείνα, οι μεγάλοι είναι αυθεντίες, είναι εκείνοι που τα γνωρίζουν όλα, όποτε ότι και να τους πεις θα το δεχτούν.

  Χρειάζεται ιδιαίτερος χειρισμός σε όλα αυτά που θα ειπωθούν, διότι για τα παιδιά εμείς είμαστε τα πρότυπα. Θέλουν να μας μοιάσουν και ας μην το δείχνουν και ας είναι μονίμως αντίθετοι σε όσα λέμε, κάνοντας όλα όσα δεν επιτρέπουμε. Έχουν ανάγκη το ενδιαφέρον μας, και οφείλουμε να τους το δώσουμε, διότι κάποτε κάποιοι μεγάλοι, το έδωσαν σε εμάς.

  Τα παιδιά σου δίνουνε ζωή, σε γεμίζουνε κοιτώντας σε, με εκείνα τα ανοιχτά ματάκια όλο απορία. Σε αυτή τη σχέση μπορεί να δίνεις ‘τις γνώσεις σου’ αλλά παίρνεις πολλά περισσότερα ‘ικανοποίηση, ευχαρίστηση, ζεστασιά’ και ‘τα πειράγματα’ ακόμα, είναι ένας τρόπος να έρθουνε κοντά σας, μην τα αφήνατε λοιπόν να σας απομακρύνουν, αλλά δείτε τα ως έναν τρόπο προσέγγισης.

  Όσοι έχουν την τύχη να δουλεύουν με παιδιά, καλό θα ήταν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία που τους δόθηκε και να δώσουν ότι έχουν παίζοντας, μπορείς με το παιχνίδι να παραδόσεις τα πιο σοβαρά μαθήματα και να επιτύχεις την καλύτερη απομνημόνευση. Αυτό συμβαίνει, διότι τα παιδιά αποθηκεύουν καλύτερα τις πληροφορίες διασκεδάζοντας, παρά έχοντας κάποιον πάνω από το κεφάλι τους, να τα κουράζει, υπερφορτώνοντάς τα με πληροφορίες.

  Εύχομαι όσοι δουλεύουν με τα παιδιά να βλέπουν αυτή την εργασία με τα μάτια των παιδιών πρώτα και έπειτα ως εκπαιδευτικοί, ως γονείς, ή ως ειδικοί. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνουν το λειτούργημά τους πιο εποικοδομητικό για τα παιδιά αλλά και για τους ίδιους δίνοντας και παίρνοντας ευχαρίστηση και ικανοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου