Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Η μαγεία των σχέσεων…



  Οι σχέσεις είναι το αναγκαίο κακό στη ζωή μας. Από τη μια μας ανεβάζουν και από την άλλη μας κατεβάζουν. Άλλες, πάλι, φορές είμαστε τόσο πολύ δεμένοι με τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας, και άλλες ζητάμε αφάνταστα τη μοναξιά και θέλουμε να κλειστούμε στον εαυτό μας χωρίς να ακούμε κανέναν.

  Είναι σχέσεις ερωτικές, σχέσεις φιλικές, σχέσεις συγγενικές. Κι όμως, δεν έχει σημασία τόσο ο τύπος της σχέσης, αλλά τα χαρακτηριστικά αυτής. Πως δένεσαι με κάποιον, πως επικοινωνείς μαζί του, πως συμβιώνεις στον ίδιο χώρο, αλλά και πως δέχεσαι έναν χωρισμό ή μια απώλεια αυτής της σχέσης.

  Επηρεαζόμαστε λοιπόν, όλοι, καθώς αλληλεπιδρούμε με τους ανθρώπους, θεωρώ πως σπάνια θα βρεις κάποιον άνθρωπο, ο οποίος να σου πει πως ζει μόνος και δεν του λείπουν οι σχέσεις, πως ποτέ κανείς δεν τον επηρέασε ή αλλιώς δεν τον άγγιξε συναισθηματικά.

  Γιατί, πραγματικά είναι πολύ όμορφο να αλληλεπιδράς με τους ανθρώπους, καθώς η σχέση μαζί τους σε αλλάζει, σε διαμορφώνει, σε βελτιώνει ως άτομο. Όταν, μάλιστα οι σχέσεις είναι στενές, σχέσης αγάπης, ζεστασιάς, στοργής αλλά και σχέσεις μίσους, φθόνου, ζήλειας, ακόμα και αυτές της δεύτερης κατηγορίας, που συνήθως χωρίζουν τους ανθρώπους, ακόμα και αυτές επηρεάζουν τη ζωή μας.

  Όταν, επικοινωνείς καλά, συνεργάζεσαι εποικοδομητικά με κάποιον, όταν αγαπάς, όταν ερωτεύεσαι και όταν σε όλα αυτά που δίνεις, έχεις ανταπόκριση, τότε είναι η σχέση που σε ανεβάζει. Είναι εκείνη η σχέση, που σε κάνει να νιώθεις ικανοποίηση, ευχαρίστηση, εμπιστοσύνη αλλά και ασφάλεια.

  Υπάρχουν όμως, και φορές που κάποιος θα μας πληγώσει, θα μας προδώσει, θα μας πει ψέματα, θα μας ‘καρφώσει’, θα μας αδικήσει. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να είμαστε πάντα αρεστοί και πολλές φορές, το παιχνίδι αυτό, που λέγεται ζωή, ρίχνει μια λάθος ζαριά, καθώς εμείς σπάνια έχουμε τον έλεγχο για το πώς θα συμπεριφερθεί ο άλλος και ανατρέπει την κατάσταση.

  Έτσι, χάνουμε τον έλεγχο, την εμπιστοσύνη μας, συχνά χάνουμε και την πίστη μας στους ανθρώπους και τότε είναι η στιγμή, που συναντούμε κάποιον και μας δίνει πάλι αυτό που είχαμε χάσει, το δώρο της ασφάλειας μέσα στη σχέση.

  Γι’ αυτό λοιπόν, μίλησα για τη μαγεία των σχέσεων, γιατί πραγματικά έχουν μια ιδιότητα μαγική, που σε κάνει να νιώθεις πανευτυχής, αλλά μπορεί και να σε πληγώσει, ακόμα και να σε καταστρέψει μπορεί μια σχέση.

  Μη φοβάστε να σχετισθείτε με τους άλλους, οπωσδήποτε πάντα κάτι κερδίζουμε από μια σχέση, ακόμα και να πάρουμε ένα μάθημα, προσφέρετε απλόχερα την αγάπη σας στους άλλους, χωρίς πάντα να ζητάτε να τη λάβετε πίσω. Δώστε κομμάτια του εαυτούς σας, στους ανθρώπους που αγαπάτε, αλλά μην ξεχνάτε να κρατάτε πάντα ‘κάτι’ και για εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου