Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστροφή στον εαυτό μας σε καταστάσεις έντασης.





  Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι από τη φύση τους, είναι ήρεμοι και χαλαροί και τους βλέπεις συχνά, σε δύσκολες καταστάσεις να έχουν μια ζηλευτή ψυχραιμία και να αναρωτιέσαι, μα πως τα καταφέρνουν;

  Σημαντικό ρόλο παίζει ο χαρακτήρας του ανθρώπου, καθώς το πόσο νευρικοί ή πόσο ήρεμοι είμαστε καθορίζεται σημαντικά μεν, από τα γονίδια μας, οι βιολογικοί παράγοντες δηλαδή, και εξίσου σημαντικά δε, από τους τρόπους συμπεριφοράς, που έχουμε υιοθετήσει, από το οικογενειακό μας περιβάλλον.

  Και επειδή, τα γονίδια δεν μπορούν να αλλάξουν, θα προτιμούσα να δώσουμε σημασία στους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μου λένε συχνά, πως αυτός είναι σαράντα χρονών ή και παραπάνω, δεν αλλάζει με τίποτα, όπως έμαθε, έμαθε.

  Φυσικά και δεν ισχύει αυτό, καθώς όσο μεγαλώνουμε, αλλάζουμε, ωριμάζουμε, διαμορφώνουμε την προσωπικότητά μας, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες, και συχνά, προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις.

  Πολλοί αναφέρουν, πως δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους, τα νεύρα τους. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν ασχολούνται με τον εαυτό τους, δεν δουλεύουν μαζί του και τον έχουν παραμελήσει.

  Για να μάθουμε λοιπόν, να ερχόμαστε αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις, με καταστάσεις έντασης και θυμού, πρώτο βήμα είναι να μάθουμε να ακούμε τις ανάγκες του εαυτού μας. Να μάθουμε να δουλεύουμε μαζί του και να συζητάμε τα προβλήματά μας, με τα εμπλεκόμενα άτομα στο εκάστοτε πρόβλημα.

  Παράλληλα, για να αποφύγουμε εντάσεις, θα πρέπει συχνά να δίνουμε δόσεις χαλάρωσης και ξεκούρασης στον εαυτό μας. Ακούστε ένα χαλαρωτικό κομμάτι και ψάξτε μέσα σας, τι σας ευχαριστεί και τις σας δυσαρεστεί.

  Πηγαίνετε μία βόλτα μόνοι και σκεφτείτε, τι συμβαίνει αυτήν την περίοδο στην ζωή σας και τι εναλλακτικούς τρόπους έχετε, για να την βελτιώσετε και να της δώσετε καινούριους στόχους, πιο ζωντανούς και πιο εποικοδομητικούς, από τους προηγούμενους.

  Μην ξεχνάτε να βάζετε μικρούς στόχους, οι οποίοι δεν είναι ακατόρθωτοι και κάθε φορά, που τους πετυχαίνετε, να επιβραβεύετε τον εαυτό σας με κάτι που σας ευχαριστεί. Οι ακατόρθωτοι στόχοι, συχνά, ρίχνουν το ηθικό και μας κάνουν να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειές μας.

  Οι στιγμές χαλάρωσης ανανεώνουν τον οργανισμό και τον γεμίζουν ενέργεια. Επιπρόσθετα, μας δίνουν την ευκαιρία να δουλέψουμε εσωτερικά με τον εαυτό μας και παράλληλα, τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτούμε, όσα μας προβληματίζουν.

  Μην παραμελείτε τον εαυτό σας οι ψυχικές ανάγκες είναι ακριβώς το ίδιο σημαντικές με τις βιολογικές. Προσπαθήστε να καλύπτετε και τους δύο τομείς το ίδιο. Και να θυμάστε, πως η διάθεση, σας δίνει δύναμη να αντεπεξέλθετε σε κάθε πρόβλημα, αρκεί να πηγάζει ουσιαστικά από μέσα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου