Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ο τόνος της φωνής στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.



  Υπάρχουν αρκετές επικοινωνιακές δεξιότητες, οι οποίες διευκολύνουν την επικοινωνία μας με τους συνανθρώπους μας, και παράλληλα αρκετοί τρόποι επικοινωνιακών συμπεριφορών που μπλοκάρουν τις σχέσεις μας και δημιουργούν προβλήματα.

  Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε σημασία στον τόνο της φωνής μας, ο οποίος εκφράζεται κυρίως ασυνείδητα ανάλογα με την διάθεσή μας, ανάλογα με το άτομο που έχουμε απέναντί μας, και ανάλογα με το περιβάλλον που βρισκόμαστε.

  Πιο συγκεκριμένα, η διάθεση μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όταν είμαστε ευδιάθετοι, ο τόνος της φωνής μας είναι πιο ευχάριστος, πιο ζωντανός. Αν τον συσχετίζαμε με την παλέτα ενός ζωγράφου, θα μπορούσαμε να πούμε πως κατέχει όλα τα έντονα χρώματα, φούξια, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί.

  Όταν όμως, η διάθεση μας είναι πεσμένη, και εμείς νιώθουμε κακοδιάθετοι, τότε ο τόνος της φωνής μας πέφτει, ακόμα και η όρεξη για επικοινωνία είναι μειωμένη σε αντίθεση με την κατάσταση ευδιαθεσίας. Τότε η παλέτα του τόνου της φωνής μας θα μπορούσε να αποτελείται από σκούρα χρώματα, όπως καφέ, γκρι, μαύρο.

  Σε καταστάσεις θυμού, τόνος της φωνής μπορεί να ανεβαίνει στα ύψη σε κάποιους και σε άλλους που τα μάτια τους δάκρυα γεμίζουν από την ένταση, να χάνεται και να μη μπορεί να βγει ούτε λυγμός. Τα χρώματα τότε μπορεί να είναι έντονα, όπως κόκκινο και έντονο πορτοκαλί ή μωβ και σκούρο μπλε.

  Η διάθεση μας μπορεί να κρύβεται πίσω από τα λόγια, οι εκφράσεις του προσώπου μας όμως, και ο τόνος της φωνής μας, ποτέ δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Είναι οι φωτεινοί σηματοδότες, για το πως αισθανόμαστε.

  Παράλληλα, ο τόνος της φωνής μας επηρεάζεται από τον συνομιλητή μας, οπωσδήποτε αλλιώς θα μιλήσουμε σε ένα παιδάκι, αλλιώς στον σύντροφό μας και αλλιώς στον προϊστάμενο μας.

  Οι χαμηλοί τόνοι δείχνουν ψυχική ηρεμία, ισορροπία και ευγένεια. Αντίθετα, τόνοι υψηλοί δείχνουν ένταση, ψυχική ταραχή, και συχνά δύσκολη διαχείριση των συναισθημάτων μας.

  Τέλος, το περιβάλλον, μας επηρεάζει στο πως θα μιλήσουμε. Ο τόνος της φωνής μας μπορεί να ξεφεύγει σε οικεία περιβάλλοντα και σε χώρους που “όλα” μας επιτρέπονται. Αντίθετα σε εξωτερικούς χώρους, είμαστε πιο προσεκτικοί και οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς μας επιβάλλουν τους ήπιους τόνους.

  Ο τόνος της φωνής μας, καθρεφτίζει τα συναισθήματα μας με την βοήθεια της έκφρασης του λόγου. Ακόμα και αν θέλετε να κρυφτείτε, να είστε σίγουροι πως οι εκφράσεις του προσώπου, ο τόνος της φωνής, οι κινήσεις του σώματός σας, κάποια στιγμή θα σας προδώσουν.

  Οπότε, κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω να είστε ειλικρινείς και αυθεντικοί απέναντι στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας και συναναστρέφεστε. Διότι, μόνο οι αληθινές σχέσεις βοηθάνε τους ανθρώπους στην βελτίωση της προσωπικότητάς τους και τους οδηγούν στην αυτογνωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου