Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Όταν μια σχέση φτάνει σε αδιέξοδο.



  Πόσες φορές ακούμε ζευγάρια να μας ζητάνε την βοήθεια μας, διότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, διότι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και δεν μπορούν άλλο να διαχειριστούν τη σχέση τους. Δυσκολεύουν την ζωή τους και νιώθουν σαν φυλακισμένοι, μένοντας παθητικοί και αδρανείς.

  Είναι μια συνήθης κατάσταση που τα περισσότερα ζευγάρια έρχονται όταν η επικοινωνία μεταξύ τους απουσιάζει, όταν τα ενδιαφέροντα τους έχουν πάψει να οδεύουν στην ίδια οδό, όταν οι ίδιοι κινούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος.

  Τι μπορούν να κάνουν όμως, όταν στη μέση υπάρχει η αγάπη, όταν η σχέση τους είναι δεμένη με τη συνήθεια και με ένα δέσιμο που δεν είναι μόνο συναισθηματικό αλλά και υποσύνειδητο, μέσω της καθημερινής ρουτίνας που πια έχει γίνει στοιχείο του χαρακτήρα και λειτουργεί μηχανικά.

  Έτσι λοιπόν, για τους παραπάνω παράγοντες, το ζευγάρι αρνείται να χωρίσει και επιμένει να ζει σε μια ζωή βουλεμένη και από τους δύο, αλλά παράλληλα δυστυχισμένη καθώς, και οι δύο περιμένουν άλλα, νέα πράγματα από τον σύντροφό τους, που ποτέ δεν έρχονται.

  Μερικές φορές, δεν είναι απαραίτητο να νιώθουν και οι δύο δυσαρέσκεια, αρκεί μόνο ο ένας να νιώθει άσχημα για να φτάσει σε αδιέξοδο η σχέση, διότι ο άλλος σύντροφος δεν αντιλαμβάνεται και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε μια κατάσταση ανάλυσης της σχέσης για την βελτίωσή της.

  Και τότε; Τι θα μπορούσε να συμβεί, να απατήσει ο ένας σύντροφος τον άλλον, να χωρίσουν, να μείνουν δυστυχισμένοι ή να μείνει ο ένας δυστυχισμένος; Όλες είναι πιθανές εκδοχές, ανάλογα με τη δύναμη που κατέχει ο καθένας μέσα του.

  Δυστυχώς, σε αυτό το στάδιο φτάνουν όλα τα ζευγάρια που αφήνουν πίσω τους ανεπίλυτες υποθέσεις, οι οποίες μαζεύονται η μία πάνω στην άλλη και καταλήγουν να γίνουν ένα τεράστιο βουνό. Το βουνό αυτό, υψώνεται και βάζει εμπόδια στην επικοινωνία και στη σχέση του ζευγαριού.

  Προσπαθήστε να μεταφέρετε τα συναισθήματά σας στον σύντροφό σας. Εκφράστε του την δυσαρέσκεια εάν υπάρχει, μιλήστε του για τις ανησυχίες σας και τους προβληματισμούς σας. Μην αφήνετε τον χρόνο να περνάει, πιστεύοντας ότι θα επιλυθούν από μόνα τους τα προβλήματα.

  Μην περιμένετε ο σύντροφό σας να αναγνωρίσει τα δικά σας συναισθήματα, απλώς πείτε πως νιώθετε είναι σίγουρα πιο εύκολο, από το να μαντεύει ο άλλος τον δικός σας συναισθηματικό κόσμο. Όταν είστε ξεκάθαροι, οι σχέσεις είναι πιο ανοιχτές στην επικοινωνία και τα συναισθήματα βγαίνουν στην επιφάνεια βοηθώντας τους ανθρώπους να βελτιώσουν τη μεταξύ τους σχέσης, δίνοντας στον άλλον την ευκαιρία για απόκτηση της αυτογνωσίας.

  Ποτέ δεν είναι αργά, μπορείτε ακόμα να σώσετε μια σχέση, αρκεί να μην την αφήσετε, δουλέψτε την. Αφοσιωθείτε και σίγουρα τα αποτελέσματα δε θα σας απογοητεύσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου