Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Το χαμόγελο στην ζωή μας



  Χαμογελάστε είναι μεταδοτικό είχα ακούσει κάποτε. Και πραγματικά έτσι είναι, αφού ένα χαρούμενο πρόσωπο μπορεί να μεταδώσει την ευχάριστη διάθεση στο συνομιλητή του ή με οποιονδήποτε άνθρωπο έλθει σε επαφή κι εκείνος είναι ανοιχτός στο να δεχτεί το ευχάριστο ερέθισμα.

  Βρέθηκα στην υπέροχη θέση για αρκετή ώρα να ακούω ανέκδοτα από παιδιά της έκτης δημοτικού, και πράγματι εκτός από τη χαρά στα μάτια τους η ευχάριστη διάθεση που μου μετέδωσαν διήρκησε για ολόκληρη την ημέρα. Λένε πως όταν γελάς κάποιες στιγμές την ημέρα, προσθέτεις αντίστοιχες στιγμές στη ζωή σου!

  Πέρα όμως, από το χαμόγελο, η αισιοδοξία στη ζωή, μας δίνει ένα άλλο χρώμα στο πως αντιμετωπίζουμε τα πράγματα και τις καταστάσεις στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν λοιπόν, κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν γενικότερα τη ζωή τους θετικά και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι βλέπουν τα πράγματα με μια αρνητική χροιά.

  Το θέμα είναι πως η διάθεση, στο πως αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις και χρωματίζουμε τις εμπειρίες, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απόδοση των λύσεων, σε ότι μας ανησυχεί και μας προβληματίζει.

  Αισιόδοξοι άνθρωποι, βλέπουν πιο εύκολα και ανώδυνα(χωρίς άγχος) τις λύσεις και τις εναλλακτικές ιδέες σε αντίθεση με τους απαισιόδοξους, όπου στην αναζήτηση λύσεων κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα και ο δρόμος προς την εφαρμογή είναι ανηφορικός και μοιάζει με ένα τεράστιο βουνό έως την επίτευξή της.

  Πώς όμως, μπορούμε να αποκτήσουμε αισιοδοξία; Πώς μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα θετικά. Ευχάριστες σκέψεις και ευχάριστα συναισθήματα, μας βοηθούν πάντα στο να αποκτήσουμε καλύτερη διάθεση.

  Βάλτε χρώμα στην ζωή σας, αναζητείστε εμπειρίες με ανθρώπους που είναι ευχάριστοι, και η επιρροή τους είναι θετική, οι μίζεροι άνθρωποι, συχνά, μεταφέρουν τη μιζέρια τους και στους γύρω τους.

  Μην ξεχνάτε να μοιράζεστε τις ευχάριστες στιγμές σας με τους αγαπημένους σας ανθρώπους και όχι μόνο τις δυσάρεστες, προσφέροντάς τους τη χαρά που εσείς βιώσατε από την εμπειρία σας.

  Κάντε πράγματα που σας γεμίζουν και σας δίνουν νόημα, και μην ξεχνάτε να κάνετε απολογισμό της ημέρας ή της εβδομάδας για τα πράγματα που σας ευχαριστούν και σας δυσαρεστούν. Προσπαθήστε λοιπόν, να ενδυναμώσετε τις ευχάριστες εμπειρίες και να αποδυναμώσετε ή και να σβήσετε τελείως όλες τις δυσάρεστες.


  Μην ξεχνάτε να προσφέρετε το χαμόγελό σας στους ανθρώπους που συναναστρέφεστε, ακόμα και αν εκείνοι δεν σας στο ανταποδίδουν, μια γλυκιά καλημέρα με το να τη λες την φτιάχνεις κιόλας. Εσείς χρωματίζετε την ζωή σας, δώστε της λοιπόν, όλα τα ζωντανά ροζ κίτρινα πράσινα κόκκινα χρώματα και φτιάξτε τις δικές σας όμορφες, δυνατές και αξέχαστες γεμάτες χαρά στιγμές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου