Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ένα άρθρο για τη μητέρα



  Η πρώτη σχέση του ανθρώπου είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου αρχίζει να συνδέεται βιολογικά και συναισθηματικά με τη μητέρα. Αγχώνεται με το άγχος της, στενοχωριέται με τη λύπη της και χαίρεται με τη χαρά της.

  Η μητρική σχέση με το βρέφος είναι ιερή, είναι η πιο δυνατή και καθοριστική για την προσωπικότητα που θα δημιουργήσει ο νέος αυτός άνθρωπος στην ζωή του. Η μητέρα είναι εκείνη που θα του δώσει πνοή βιολογική, αλλά και ψυχοσυναισθηματική.

  Πνοή βιολογική αφού του δίνει ζωή μέσα από την δική της. Και πνοή ψυχοσυναισθηματική αφού εκείνη θα του μάθει πρώτη, το συναίσθημα της αγάπης, του ενδιαφέροντος, της φροντίδας.

  Το παιδί με τη σειρά του σε κάθε αντίδραση της μητέρας στέλνει την ανταπόκριση του, την δική του αγάπη με τον δικό του τρόπο, την ένδειξη προστασίας και την αίσθηση ασφάλειας όταν είναι κοντά της.

  Οπωσδήποτε, ο πατέρας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με τη μητέρα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Ωστόσο, η μητρική σχέση συνδέεται με τον πρώτο δεσμό και γι’ αυτόν τον λόγο είναι και πιο δυνατή.

  Υιοθετώντας λοιπόν, τους τρόπους συμπεριφοράς το παιδί αρχίζει και ανταποδίδει όλα τα χαρίσματα που του έδωσαν οι γονείς του. Λένε συχνά, πως όταν παίρνεις πολύ αγάπη, μπορείς να την δίνεις και απλόχερα. Κάπως έτσι, ισχύει και με τις σχέσεις μητέρας παιδιού, το παιδί λαμβάνει όλες τις αρετές και μεγαλώνοντας τις εκφράζει με την συμπεριφορά του.

  Η μητέρα είναι μια έννοια ιερή, είναι ένα χάρισμα που σου δίνεται και εάν το αξιοποιήσεις σωστά μπορείς να δημιουργήσεις ανθρώπους ψυχοσυναισθηματικά υγιείς ή αντίθετα με λάθη να τους καταστρέψεις.

  Κάθε γυναίκα που γίνεται μητέρα αξίζει σεβασμό και εκτίμηση, διότι φέρνει μια ζωή, έναν νέο άνθρωπο στον κόσμο. Η αγάπη της, για το παιδί της είναι ο πιο καλός οδηγός, που μπορεί να την οδηγήσει στην καλύτερη διαπαιδαγώγηση του.

  Κάθε παιδί, οφείλει να δείχνει σεβασμό προς τη μητέρα του, τον οποίο πρώτα εκείνη του εμφύσησε. Οφείλει να δείχνει υπακοή και αγάπη όπως εκείνη του προσέφερε από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, καθώς το υπάκουε σε κάθε τους ανάγκη βιολογική και συναισθηματική, δείχνοντάς του αμέριστη αγάπη.

  Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες που έγιναν μητέρες, σε εκείνες που πρόκειται να γίνουν και σε όλες, οι οποίες είναι εν δυνάμει μητέρες, μην ξεχνάτε πως μητέρα μπορεί να θεωρηθεί και κάθε φιγούρα φροντίδας ενός παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου