Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Απολογισμός μετά από έναν χωρισμό.



  Καθημερινά, ζευγάρια συνάπτουν σχέσεις, χωρίζουν, επανασυνδέονται ή συνάπτουν νέες σχέσεις. Ήδη, από την εφηβεία, αγόρια και κορίτσια έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε αυτήν την διαδικασία, αγνοώντας πολλές φορές το κόστος, του κάθε χωρισμού από τον σύντροφό τους.

  Είναι αρκετά δύσκολο σε έναν ενήλικα να χωρίζει, πόσο μάλλον για έναν έφηβο, ο οποίος ακόμη δεν έχει γνωρίσει τον εαυτό του και ψάχνει την πραγματική του ταυτότητα, τα θέλω και τις επιθυμίες του.

  Άραγε μπορούν όλοι να αντέξουν έναν χωρισμό και τι κατάλοιπα αφήνει αυτός στην ζωή μας; Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν έναν χωρισμό ψύχραιμα, με ηρεμία, δίχως φωνές και κλάματα, είναι όμως αυτοί οι δυνατοί;

  Άλλοι πάλι, παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης ή ακόμα και μανίας, φέρονται παράλογα, περνούν τα στάδια του χωρισμού με έναν δικό τους τρόπο, πιο έντονο ίσως, αλλά πιο λυτρωτικό για εκείνους.

  Με ρωτάνε συχνά, πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να ξεχάσει; Η απάντηση πιστεύω πως δεν υπάρχει, καθώς, κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, όπως επίσης, μοναδική και ιδιαίτερη είναι και η περίπτωση, την οποία αντιμετωπίζει τη δεδομένη στιγμή.

  Άρα, θεωρώ πως ο χρόνος είναι τελείως σχετικός, εξαιτίας της διαφορετικής προσωπικότητας του καθενός αλλά και της ψυχικής δύναμης που έχει τη συγκεκριμένη περίοδο. Πέρα όμως, από τον χρόνο ίασης της ψυχής, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως δεν χρειάζεται να πιέζουμε τον εαυτό μας να ξεχάσει, αλλά να μάθουμε να προσαρμοζόμαστε με τη δεδομένη κατάσταση.

  Η προσαρμογή δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σε κάποιους απαιτεί πολύ χρόνο, σε άλλους πάλι μπορεί να επέρχεται γρήγορα η ευδιαθεσία. Όπως ανέφερα και πριν ο χρόνος είναι σχετικός, το σημαντικό είναι, το άτομο που χωρίζει, να δουλέψει με τον εαυτό του, να αναλογιστεί τις ευθύνες του, τα λάθη του, τις εξαρτήσεις του, ακόμα και συνήθειες που μπορεί να επηρέασαν τη σχέση του.

  Αφού, ασχοληθεί με τα παραπάνω θα μπορούσε να κάνει έναν απολογισμό της σχέσης του. Σε αυτό το σημείο θα ψάξει να βρει τι κέρδισε και τι έχασε. Μετά από έναν χωρισμό, συνήθως βλέπουμε μόνο τα αρνητικά, ότι χάσαμε το στήριγμά μας, ότι θα είμαστε μόνοι μας, άλλοι νιώθουν ελεύθεροι μέσα από μια πιεστική σχέση, ή ανεξάρτητοι.

  Στόχος ενός απολογισμού, είναι να δούμε τι αποκομίσαμε από αυτήν την σχέση, δεν χρειάζεται να στεκόμαστε στις άσχημες στιγμές, αλλά στο τέλος να κρατάμε ό,τι όμορφο ζήσαμε με τον σύντροφό μας, και να βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι σε ότι πιστεύουμε ότι κάναμε λάθος.


  Οπωσδήποτε, μετά από έναν χωρισμό, όσο σκληρός και δύσκολος και αν είναι, θα πρέπει να σκεπτόμαστε πως η ζωή συνεχίζεται, και πως κάπου εκεί έξω σίγουρα υπάρχει κάποιος άλλος άνθρωπος να μας αισθανθεί, να μας καταλάβει και να μας αγάπησει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου