Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Μια απόφαση εν βρασμώ ψυχής

  Πολλές φορές καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Αποφάσεις που μπορεί να μας αλλάξουν την ζωή για πάντα. Αποφάσεις που μπορεί να καθορίσουν την ευτυχία ή ακόμα και τη δυστυχία μας.

  Κι όμως, ακόμα και εάν το μυαλό δεν είναι καθαρό και οι χτύποι της καρδιάς μας χτυπούν δυνατά, εμείς πρέπει να αποφασίσουμε. Γνωρίζοντας πολύ καλά τι συνέπειες μπορεί να έχουν αυτές οι αποφάσεις, αλλά πολλές φορές και αγνοώντας τες.

  Αποφάσεις που μπορεί να συνδέσουν την ζωή μας με έναν άλλον άνθρωπο, όπως είναι ο γάμος. Αποφάσεις που μπορεί να μας αναγκάσουν να αποχωριστούμε ένα άνθρωπο, όπως είναι ένα διαζύγιο ή η απομάκρυνση ενός μέλους από το σπίτι για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής.

  Κι ενώ συχνές σκέψεις περνούν από το μυαλό μας, και αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν… ποτέ δεν πιστεύουμε πως πραγματικά θα μπορούσε να συμβεί. Και η λήψη της απόφασης επέρχεται την πιο ακατάλληλη στιγμή και εμείς πρέπει να διαλέξουμε ή να δεχθούμε την όποια κατάσταση βρίσκεται ενώπιον μας.

  Και πως μπορούμε να ξέρουμε εάν είναι η σωστή απόφαση; Και πως μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις επιπτώσεις και το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, γιατί; Μήπως το ξέρει κι εκείνος που παίρνει ψύχραιμα τις αποφάσεις στην ζωή του;

  Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βοηθητικό να κλείσουμε τα μάτια μας, να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες, οι οποίες ακόμα και να είμαστε σε έξαλλη κατάσταση θα μας βοηθήσουν να ηρεμήσουμε. Να προσπαθήσουμε να βάλουμε τις σκέψεις μας σε τάξη, από την αρχή έως το τέλος, δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ τα θετικά και τα αρνητικά μιας κατάστασης.

  Εμείς πάντα ξέρουμε καλύτερα. Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει, διότι μόνο εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια για τον εαυτό μας. Οποιαδήποτε άλλη γνώμη, πιο πολύ θα μας μπερδέψει, παρά θα μας βοηθήσει να επιλέξουμε το σωστό, εκτός βέβαια και εάν είναι άμεσα εμπλεκόμενος με την επιλογή μας, αυτός που θα μας συμβουλεύσει.

  Αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, πάντα μπορούμε να δούμε την αλήθεια, αυτά που θέλουμε, αυτά που μας ενοχλούν και θέλουμε να αλλάξουμε, τα όνειρα μας, τις ανάγκες μας, που συχνά αγνοούμε ή που ηθελημένα δεν ικανοποιούμε, εμείς ξέρουμε τον εαυτό μας καλύτερα από τον καθένα.

  Το να ψάξουμε μέσα μας δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, όταν δεν ενδιαφερόμαστε για τον εαυτό μας, όταν δεν καλύπτουμε τις ψυχοσυναισθηματικές του ανάγκες, όταν δεν του δίνουμε στιγμές χαλάρωσης.

  Αντίθετα, όταν βρισκόμαστε κοντά στον εαυτό μας, και τον αισθανόμαστε, τον ακούμε και κυρίως τον αγαπάμε για αυτό που πραγματικά είμαστε, τότε όλες οι αποφάσεις είναι εύκολες, διότι πολύ απλά, ξέρουμε τι θέλουμε από εμάς, αλλά και από τους άλλους.


  Η χαλάρωση είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ζωή μας, ας μην το ξεχνάμε, όπως επίσης, το να ασχολούμαστε με τα λάθη μας και τις επιτυχημένες αποφάσεις, μόνον έτσι μπορούμε να βελτιωθούμε και να πετύχουμε να έχουμε αυτογνωσία.

2 σχόλια:

  1. Τρεις είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνομε πάντα όταν καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις:
    1ον : Δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ
    2ον : Δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ
    3ον : Δεν κάνουμε ΤΙΠΟΤΑ
    4ον : Σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ πολύ για τις βασικές κινήσεις που παραθέσατε παραπάνω! Νομίζω πως έχετε δίκιο σε αυτό, αρχικά ίσως πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, και όταν θα είμαστε ήρεμοι να πάρουμε την απόφαση...αυτό ωστόσο είναι η ιδανική κατάσταση, που θα θέλαμε να έχουμε, κάθε φορά που πρέπει να λάβουμε μια σημαντική απόφαση. Δυστυχώς όμως συχνά ο χρόνος είναι ελάχιστος κι εμείς πρέπει να αποφασίσουμε το τι μέλλει γενέσθαι, εξού και το παραπάνω άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή