Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Η συνταξιοδότηση, ως ένα ακόμη μεταβατικό στάδιο.



  Η συνταξιοδότηση είναι ένα ακόμη μεταβατικό στάδιο στην ζωή του ανθρώπου. Για κάποιους είναι κάτι ευχάριστο, μια νέα αρχή, μια νέα ζωή, αντιθέτως, για άλλους, είναι ένα τέλος της δημιουργικής τους καριέρας.

   Θα μπορούσαμε λοιπόν, να έχουμε δύο κατηγορίες. Από τη μία, έχουμε μια ομάδα ανθρώπων, η οποία βιώνει μεγάλη ευχαρίστηση με την νέα ζωή, βρίσκει νέα ενδιαφέροντα. Κυρίως, αφιερώνει πολύ χρόνο στον εαυτό και στις προσωπικές ευχάριστες στιγμές που δίνουν ένα άλλο νόημα στην ζωή τους.

  Παράλληλα, νέο πρόγραμμα και μια διαφορετική ποιότητα ζωής, δίνουν ένα άλλο χρώμα στις συνήθειες των ανθρώπων, που τους κάνει να απολαμβάνουν διαφορετικά την ζωή τους, σαν να κάνουν μια νέα αρχή.

  Από την άλλη πλευρά, συχνά πολλοί αναγκάζονται να πάρουν σύνταξη ακόμη και αν δεν το θέλουν, σε αυτήν την περίπτωση, είναι άτομα, τα οποία νιώθουν ακόμη ενεργά και το μεταβατικό στάδιο είναι αρκετά επώδυνο για αυτούς.

  Αρκετά ψυχοσωματικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα άτομα, αδιαθεσίες και σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, πονόκοιλοι, ακόμη και δερματολογικά προβλήματα, εάν δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτό το μεταβατικό στάδιο.

  Γι’ αυτά τα άτομα η συνταξιοδότηση συχνά, βιώνεται σαν το πένθος, σαν να χάνουν από την ζωή τους ένα κομμάτι, της ενεργούς δραστηριότητάς τους, της επαφής με τον κόσμο ανάλογα με την εργασιακή τους απασχόληση, των εργασιακών συνηθειών.

  Οπωσδήποτε, σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να παρέχουμε στήριξη να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά να δούνε την νέα τους ζωή με μια άλλη οπτική γωνία. Να μην τους παραμελούμε και να τους ενθαρρύνουμε να έχουν νέα ενδιαφέροντα, κάνοντας πολλές φορές και νέες δραστηριότητες μαζί τους, στηρίζοντάς τους.

  Παράλληλα, ενισχύστε την αυτοεκτίμησή τους και την αυτοπεποίθηση, κάνοντας τους να νιώθουν χρήσιμοι, όχι μόνο για τους άλλους, αλλά κάνοντας και πράγματα σημαντικά για τους ίδιους.


  Τέλος, μη θεωρείτε, ότι είναι μια εύκολη περίοδος, απαιτείται χρόνος προσαρμογής από αυτά τα άτομα και κατανόηση από το οικογενειακό περιβάλλον. Μην πιέζετε τους ανθρώπους να κάνουν πράγματα πάνω από τις δυνάμεις τους και να τους στηρίζετε στις επιλογές και στις επιθυμίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου