Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η ψυχική ασθένεια και οι ευαισθησίες της



  Η ψυχική ασθένεια έχει να κάνει με ανθρώπους που καθημερινά παλεύουν για την ζωή τους. Έχει να κάνει με ανθρώπους που μικρές λεπτομέρειες μπορεί να τους φαίνονται τεράστιες. Σχετίζεται με έμμονες ιδέες και ψυχαναγκασμούς, που μπορεί να ταλανίζουν τους ψυχικά πάσχοντες όλη τους τη ζωή.

  Τα παραπάνω είναι μόνο ελάχιστα στοιχεία για την ψυχική ασθένεια, δεν πρέπει όμως, ποτέ να ξεχνάμε τον συνεχή αγώνα, που κάνουν για να αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται με ανθρώπους ψυχικά υγιείς στην καθημερινότητά τους.

  Άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες είναι ευαίσθητοι, και ψυχικά ευάλωτοι. Ακόμα και αυτοί που κάποτε μπορεί να ήταν δυνατοί, στεσογόνες καταστάσεις μπορεί να έχουν επηρεάσει τη συμπεριφορά τους και ο αδύναμος χαρακτήρας να υπερισχύει του δυνατού.

  Είναι άνθρωποι, οι οποίοι χρειάζονται υπομονή, ένα ήρεμο και υποστηρικτικό περιβάλλον, και έχουν μεγάλη ανάγκη να νιώθουν στο χώρο τους ασφαλείς. Παράλληλα, έχουν πολλές ευαισθησίες, οι οποίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους προκαλέσουν ένταση και να τους φέρουν ψυχοσυναισθηματικά πίσω.

  Καταστάσεις με ένταση, ευαισθητοποιούν το νευρικό σύστημα των ψυχικά ασθενών αρνητικά, με αποτέλεσμα να χάνει τον αυτοέλεγχό του, την αυτοκυριαρχία του και συχνά την ψυχική του ισορροπία.


  Θα σκεπτόταν κανείς, υπάρχουν άραγε οικογένειες χωρίς εντάσεις και στρεσογόνες καταστάσεις, η απάντηση, όπως γνωρίζετε είναι αρνητική, ωστόσο σημαντικό ρόλο κατέχει ο τρόπος διαχείρισης αυτών των καταστάσεων.

  Θα μπορούσε να επικρατεί χάος μέσα στο σπίτι, φωνές, κλάματα και συνθήκες που μόνο αρνητικές συνέπειες επιφέρουν σε έναν ψυχικά ασθενή. Θα μπορούσε όμως, ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, μια οικογένεια να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με επικοινωνία και συνεννόηση, χωρίς οι εντάσεις να κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο.

  Μικρές αφορμές, μπορούν να πυροδοτήσουν άσχημες καταστάσεις, οι οποίες όμως, συχνά έχουν την αίτια σε σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία τώρα βρίσκουν διέξοδο για να βγουν στην επιφάνεια.

  Πολλές φορές, οι εξηγήσεις δεν είναι αρκετές, καθώς οι έμμονες ιδέες εγκαθίστανται στο μυαλό ενός ψυχικά ασθενούς, η υπομονή, είναι η μόνη λύση για να επέλθει και πάλι ηρεμία. Οι επεξηγήσεις με απλό τρόπο και παραδείγματα βοηθούν τον πάσχοντα να δει την πραγματικότητα όπως είναι, όμως, αυτό δε σημαίνει πως μετά από μια συζήτηση, θα έχουν αλλάξει ριζικά και οι ιδέες στο μυαλό του.

  Παρόμοιες συζητήσεις μπορεί και πρέπει να γίνονται συχνά και οι επεξηγήσεις να δίδονται ξανά και ξανά, διότι οι έμμονες ιδέες έχουν το μαγικό τρόπο να επεμβαίνουν στο μυαλό του πάσχοντα και να επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.


  Ψυχικά ασθενείς δεν είναι μια ειδική ομάδα, είναι άνθρωποι μοναδικοί, όπως όλοι μας, και όπως ο καθένας από μας έχει τον δικό του τρόπο αντίληψης των καταστάσεων, όπως ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητές του και τις ιδιοτροπίες του, έτσι και οι ψυχικά ασθενείς, έχουν τις ευαισθησίες τους και τον δικό τους μοναδικό τρόπο να αντιμετωπίζουν τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου