Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Μαθαίνοντας από τα λάθη μας


  Χιλιάδες γνωμικά έχουν ειπωθεί περί λαθών και σφαλμάτων στη ζωή των ανθρώπων. Ακόμα και αν υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ισχυρίζονται, πως είναι αλάθητοι, πάντα υπάρχει και η άλλη πλευρά.

  Για να θεωρηθεί, πως κάτι είναι λάθος ή δεν έχει γίνει με τον σωστό τρόπο, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος, ο οποίος από την δική του πλευρά, να βλέπει το διαφορετικό, αυτό, που για εκείνον είναι το σωστό.

  Βέβαια, καθότι ζούμε σε μία κοινωνία, οι κανόνες, τα ήθη και έθιμα που την διέπουν θεωρούν γενικότερα κάποιες συμπεριφορές αποδεκτές και κάποιες άλλες αντικοινωνικές. Έτσι, σύμφωνα με την εκάστοτε κοινωνία πράττουν ανάλογα και οι άνθρωποι, που την απαρτίζουν.

  Όσον αφορά τις σχέσεις όμως, οι κανόνες τίθενται από τα μέλη, τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους. Το εάν είναι κάτι λάθος, κρίνεται από τα ίδια τα άτομα, και την προσωπικότητα, που έχουν. Το σημαντικό εδώ, είναι να αντιληφθούμε, πως μπορεί για κάποιον να είναι κάτι λάθος, αλλά για κάποιον άλλο όχι.

  Και σε αυτό το σημείο οφείλουμε να διαπραγματευτούμε την αλήθεια, τι ισχύει τελικά και τι όχι. Ο Βολταίρος πριν πολλά χρόνια είπε “Να αγαπάς την αλήθεια και να συγχωρείς το λάθος. Για να εξελιχθεί μία σχέση οφείλουμε να μάθουμε να συγχωρούμε.

  Όλοι κάνουμε λάθη, μικρά, μεγάλα, άλλα εν γνώσει μας και άλλα ασυνείδητα. Όμως, μέσα από τα λάθη μας καταφέρνουμε να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τους άλλους και τέλος, να ανακαλύψουμε την αλήθεια.

Η συγχώρεση μεταξύ αυτού που έσφαλε και εκείνου που βλάφτηκε είναι αυτή, που θα φέρει την εξέλιξη στις σχέσεις. Μετά από ένα λάθος, η επικοινωνία επιφέρει τη λύση και οι ίδιες μας οι πράξεις, οι οποίες φανερώνουν την κατανόηση των σφαλμάτων μας.

  Άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν, πως δεν σφάλουν ποτέ, είναι εκείνοι οι οποίοι δεν αποδέχονται τον ίδιο τους τον εαυτό και συχνά παραμένουν στάσιμοι, αδυνατώντας να εξελιχθούν σε κοινωνικό και νοητικό επίπεδο.

  Αντιθέτως εκείνοι, οι οποίοι βρίσκουν τη δύναμη να παραδεχτούν τα λάθη τους, αποδέχονται τα ελαττώματά τους, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό τους, να αλλάξει, να βελτιωθεί και να εξελιχθεί ατομικά, αλλά και κοινωνικά.


  Τέλος, είναι σημαντικό να μαθαίνουμε και από τα λάθη των άλλων, να παίρνουμε παραδείγματα και να προσπαθούμε να μην επαναλαμβανόμαστε. Εξάλλου η ζωή είναι τόσο μικρή, που ο καθένας έχει περιορισμένο χρόνο για το πόσα λάθη μπορεί να κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου