Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Πότε και γιατί ένας άνδρας φτάνει στην απιστία και πώς μπορείς να το αντιληφθείς;


  O κινηματογράφος, η λογοτεχνία αλλά και οι εξομολογήσεις των
ανθρώπων γύρω μας είναι γεμάτες από γλυκόπικρες αναφορές σε απιστίες. Άνδρες και γυναίκες αναζητούν την ευτυχία σε μια εξωσυζυγική σχέση, και αυτό αν κρίνουμε από τη μυθολογία δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Φαίνεται όμως ότι τα δύο φύλα απιστούν για διαφορετικούς λόγους και αναζητούν διαφορετικά πράγματα από τη μοιχεία, γι’ αυτό και πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά. Αυτή τη φορά λοιπόν θα εξετάσαμε τι κάνει έναν άνδρα να αναζητεί τη συγκίνηση έξω από τη σταθερή του σχέση, τι κάνει έναν άνδρα να
απατήσει τη σύντροφό του και τελικά πως η σύντροφος μπορεί να το αντιληφθεί;
  Είναι ένα ερώτημα που βασανίζει το μυαλό των απανταχού γυναικών όταν βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύπτουν την απιστία του δικού τους άντρα. Η απάντηση όμως δεν είναι τόσο απλή. Κάποιες φορές οι λόγοι που οδηγούν έναν άντρα εκεί είναι συνειδητοί, κάποιες άλλες όμως είναι «κρυφοί». Σε γενικές γραμμές η απιστία μπορεί να οφείλεται: σε προβλήματα της σχέσης, σε δυσκολίες της γυναίκας (προβλήματα υγείας της, άρνηση στο σεξ κ.ά.), στην ανάγκη του άντρα να βιώσει ερωτική ποικιλία και επιβεβαίωση ή σε κάποια ψυχική διαταραχή του (σεξουαλική εξάρτηση, μανιοκατάθλιψη κ.ά.). Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να κάνουν έναν άντρα να παραστρατήσει και αρκετά συχνά δεν τους συνειδητοποιεί ούτε καν ο ίδιος.
  Λέγεται ότι οι άνδρες έχουν από τη φύση τους την τάση να αναζητούν νέες συγκινήσεις μέσα από τη σύναψη σχέσεων με καινούργια πρόσωπα. Πράγματι, η απιστία μπορεί να λειτουργεί παρόμοια με ένα ναρκωτικό, προσφέροντας αρχικά μια αίσθηση ευφορίας αλλά και μια τεχνητή φυγή από τα καθημερινά προβλήματα. Μια μακροχρόνια σχέση δεν μπορεί να προσφέρει συνεχώς την ίδια ένταση, και έτσι δεν καλύπτει την ανάγκη αυτή. Και όμως, δεν αναζητούν όλοι οι άνθρωποι την ίδια διέξοδο από τη φυσική φθορά της σχέσης τους, την οποία λίγο πολύ όλοι τη βιώνουν. Επομένως, η ανάγκη για κάτι καινούργιο δεν αποτελεί από μόνη της ικανοποιητική εξήγηση.
  Εάν η απιστία έρχεται να επιφέρει μια τεχνητή φυγή από την πραγματικότητα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η πραγματικότητα αυτή έχει κάτι το αφόρητο, ή τουλάχιστον το δυσάρεστο. Ίσως λοιπόν το τρίτο πρόσωπο να έρχεται να καλύψει ένα κενό σε μια σχέση που είναι ήδη ευάλωτη ή περνάει μια κρίσιμη φάση. Μπορούμε λοιπόν να δούμε την απιστία σαν μια απόπειρα να λυθούν κάποια προβλήματα μέσα στη σχέση, εισάγοντας έναν παράγοντα που αποσπά την προσοχή από αυτά. Πρόκειται δηλαδή για μια προσπάθεια να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπιστεί πραγματικά.
  Δεν είναι πάντα εύκολο να ανιχνεύει κανείς τις αλλαγές συμπεριφοράς στη συζυγική κρεβατοκάμαρα, αφού μετά την άφιξη της ερωμένης στη ζωή εκείνου κατά πάσα πιθανότητα το ζευγάρι δεν συνευρίσκεται με την ίδια συχνότητα. Σκεφθείτε καλά επομένως πόσο συχνά κάνετε σεξ το τελευταίο διάστημα. Και αν η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών δεν έχει αλλάξει, μήπως έχει αλλάξει η σεξουαλική συμπεριφορά του γενικότερα; Έχει σταματήσει τις σεξουαλικές επιθέσεις την ώρα που κάνετε ντους; Μήπως βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να γλιτώσει το σεξ; Εξίσου πιθανό είναι οι άπιστοι σύζυγοι να επιδιώκουν σεξουαλικές επαφές με μεγαλύτερη συχνότητα από το φυσιολογικό, γιατί πολύ απλά το σεξ είναι συνέχεια μέσα στο μυαλό τους εξαιτίας της. Είναι δυστυχώς η δική της σκέψη που τον αναστατώνει και σας επιτίθεται και όχι τα καινούργια σας εσώρουχα.
  Αν αρχίσει να σας εμφανίζει πράγματα που ποτέ δεν θα αγόραζε για τον εαυτό του αστείες γραβάτες, μανικετόκουμπα, ρολόι τότε σίγουρα κάποια άλλη του τα έχει αγοράσει. Να έχετε υπόψη σας επίσης ότι θα αρχίζει να αγοράζει και σε σας πράγματα, από εντυπωσιακά κοσμήματα, μέχρι άχρηστα σκεύη για την κουζίνα, κάτι το οποίο κάνει καθαρά από τύψεις. Αν πάλι συνήθιζε να σας κάνει συχνά πυκνά δωράκια και ξαφνικά τα έκοψε, δεν φταίει η οικονομική κρίση αλλά το τρίτο πρόσωπο το οποίο κοστίζει ακριβά.
  Το αμάξι είναι άλλο ένα καλό μέρος για να αναζητήσετε ενδείξεις απιστίας. Υπάρχουν παράξενες μυρωδιές αρωμάτων ή καπνού τη στιγμή που αυτός δεν καπνίζει; Τρίχες που δεν ταιριάζουν με τις δικές σας ή του σκύλου σας; Άρχισε να μεταφέρει στο πορτμπαγκάζ μια δεύτερη αλλαξιά ρούχα για το γυμναστήριο και τσίχλες για καθαρή αναπνοή στο ντουλαπάκι; Αν ναι, τότε μην εκπλαγείτε αν μια μέρα βρείτε και κανένα γυναικείο εσώρουχο καλά κρυμμένο κάτω από το πίσω κάθισμα. Θα το έχει τοποθετήσει εκείνη για να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της σε εσάς. Στις λιγότερο προφανείς ενδείξεις συγκαταλέγονται όλα εκείνα που μαρτυρούν ότι έχει κάποιον τακτικό συνεπιβάτη στο αμάξι του, ο οποίος σίγουρα δεν είστε εσείς. Αν χρειαστεί να ρυθμίσετε το κάθισμά σας ή τις περσίδες του air condition περισσότερες από μία φορά, έχετε κάθε λόγο να ανησυχείτε.
  Τέλος αν ο καλός σας βλέπει άλλη γυναίκα, τότε σίγουρα της τηλεφωνεί και της στέλνει sms και e-mail ακόμα και αν δουλεύει στο διπλανό γραφείο. Παρά το γεγονός ότι θα έχουν δώσει αμοιβαίες υποσχέσεις να είναι προσεκτικοί, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει το λάθος. Και αν έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, σίγουρα θα το εντοπίσετε. Εκείνη είναι πολύ πιθανό να τον πάρει κάποιο τηλέφωνο στο σπίτι, ενώ, αν εκείνος έχει κάνει την έξυπνη κίνηση να της δώσει μόνο το κινητό του, θα το καταλάβετε από τη συμπεριφορά του, θα πετάγεται σε κάθε χτύπημα, θα σβήνει τις εισερχόμενες κλήσεις και θα φροντίζει να το έχει συνεχώς στην τσέπη του. Πολύ πιθανό είναι επίσης να το έχει συνεχώς στο αθόρυβο, ώστε να μην παραξενευτείτε από τα συνεχή χτυπήματα.
  Παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος, η μεγάλη πλειοψηφία των ζευγαριών διατηρεί τη σχέση ή προσπαθεί να την κρατήσει μετά την απιστία. Μάλιστα φαίνεται ότι σε πολλά ζευγάρια οι σχέσεις μετά την απιστία μπορούν να γίνουν πιο στενές και πιο ειλικρινείς. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα ζευγάρια που καταφεύγουν σε ειδικούς μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλύσουν το πρόβλημα και να σώσουν το γάμο ή τη σχέση.
  Για να αποκατασταθεί όμως μια συζυγική σχέση θα πρέπει να το επιθυμούν και οι δύο σύζυγοι και θα πρέπει να ξέρουν ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά και χρόνος. Στις περιπτώσεις που υπάρχει θέληση να ξεπεραστεί το πρόβλημα έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για να επουλωθούν οι ψυχικές πληγές.
  Αν υπάρχει μια καλή και ειλικρινής σχέση, διάλογος και κατανόηση, αφοσίωση στα παιδιά εάν έχουν και κοινοί στόχοι, τότε υπάρχουν σοβαροί λόγοι να προσπαθήσει το ζευγάρι να κρατήσει τη σχέση του. Πολλές φορές ωστόσο, οι σύντροφοι αποφασίζουν από κοινού να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν αυτό που συνέβη προς χάρη όλων των ευτυχισμένων στιγμών που έζησαν και της αγάπης που υπάρχει ακόμα μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου