Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Εφήμερες σχέσεις – one night stand μια στάση ζωής ή αναγκαστική επιλογή



Κάποτε ήταν: «τα έχουμε», «έχω σχέση», «έχω δεσμό», «είμαστε μαζί». Πλέον είναι: «έχουμε ελεύθερη σχέση», «για μια φάση μόνο», «κάνω one night stand».
  Στην αδυναμία μας να διατηρήσουμε έναν υγιή δεσμό με έναν άνθρωπο, έχουμε γίνει ιδιαίτερα ευρηματικοί σε «στάσεις» ζωής. Καταφέραμε να δώσουμε τίτλο στους τρόπους που δημιουργούμε δεσμούς με τους άλλους και εμμένοντας σ’ αυτούς να υποστηρίζουμε ότι όλο αυτό είναι εξέλιξη!
   Πώς γίνεται όμως κάτι το οποίο θεωρητικά υποστηρίζουμε και το έχουμε εντάξει στα θέλω μας και τις επιλογές μας, να έρχεται σε αντίθεση με το συναίσθημά μας; Αφού δηλαδή αποτελεί στάση ζωής και το υποστηρίζουμε, γιατί καταλήγουμε την επόμενη μέρα να είμαστε ανικανοποίητοι; Μήπως γιατί στην πραγματικότητα δεν μας εκφράζει; Μήπως γιατί στην πραγματικότητα δεν αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά μας αλλά, εξυπηρετεί μόνο τον φόβο και την ανασφάλειά μας να δεθούμε πραγματικά με κάποιον άλλο; Να δώσουμε και να πάρουμε συναίσθημα και να παλέψουμε για να το διατηρήσουμε αναλλοίωτο;
  Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι είμαστε πιο χαλαροί, πιο ξέγνοιαστοι και ίσως πιο ευδιάθετοι για φλερτ. Όπως έχει αποδειχθεί έως τώρα, ο ήλιος επιδρά θετικά στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Από την άλλη, είναι και οι παραλίες που επιτρέπουν τη θέαση ολοένα και λιγότερο ντυμένων κορμιών! Λίγο οι διακοπές, λίγο τα νησιά, λίγο τα κοκτέιλ, λίγο κι αυτά τα ρομαντικά φεγγάρια που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, ενώ κάνεις βόλτα στη χρυσή αμμουδιά με το κύμα να χαϊδεύει το κάτω μέρος των ποδιών σου… όσο να πεις, ξυπνά μια επιθυμία μέσα σου ν’ αναζητήσεις και ν’ αγκαλιάσεις το άλλο σου μισό. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το καλοκαίρι για μας τους Έλληνες, θεωρείται η πιο ερωτική εποχή του χρόνου!
  Η ίδια η φύση, με τον ιδρώτα και τις φερομόνες δηλαδή… φέρειν-ορμόνη/διέγερση: άοσμες χημικές ουσίες που αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω του ιδρώτα. Η έκκριση τους θεωρείται υπεύθυνη για την αλλαγή της συμπεριφοράς του αποδέκτη απέναντι στον αποστολέα, καθώς και για την ασυνείδητη επιλογή του σεξουαλικού συντρόφου, δηλαδή με τις αόρατες βιολογικές βάσεις της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς, οδηγεί σε πιο επιθετικές, παθιασμένες και κατ’ επέκταση, ως επί το πλείστον, εφήμερες καταστάσεις!
 Έτσι εξηγείται, γιατί το γνωστό οne-night stand έχει την τιμητική του το καλοκαίρι! Ωστόσο, η συνηθισμένη αυτή πρακτική κρύβει πολλούς κινδύνους για την ψυχική διάθεση και την αυτοπεποίθηση, κυρίως των γυναικών, αλλά και κινδύνους υγείας και για τα δύο φύλα!
 Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι πριν βιαστείτε να εμπλακείτε σε οποιαδήποτε παρορμητική ερωτική συνεύρεση με σύντροφο που δεν γνωρίζετε καλά, τόσο οι ελεύθεροι όσο και οι δεσμευμένοι, ή πριν βιαστείτε να επονομάσετε τον καλοκαιρινό σας έρωτα πρίγκιπα/ πριγκίπισσα του παραμυθιού σας, οι πιο ρομαντικοί, κάντε ακόμη μια βόλτα στην παραλία δίπλα στο κύμα! Η θάλασσα πάντα βοηθά και εξημερώνει τις σκέψεις μας! Άλλωστε, δεν είναι κακό να σκεφτόμαστε καμιά φορά δύο και τρεις φορές πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, που ίσως να έχει επιπτώσεις για μας την επόμενη μέρα, είτε αυτές αφορούν στην υγεία μας, είτε στην ψυχική μας διάθεση.
 Τέλος, αν αναλογιστούμε ότι τέτοιου είδους στάσεις ζωής όπως το ‘one night stand’, είναι ευρήματα ανθρώπων συναισθηματικά ανίκανων να δώσουν και να δοθούν, τότε σίγουρα δεν θα θέλαμε να τις υιοθετήσουμε, σαν κομμάτι της δικής μας προσωπικότητας! Από το να τακτοποιούμε λοιπόν συναισθηματικά μέσα μας, αυτές τις στάσεις ζωής, καλύτερα ας προσπαθήσουμε να εξελίξουμε τις προσπάθειές μας για κάτι που πραγματικά θα μας εκφράζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου