Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Η χαλάρωση, ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας.


  Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι ή φαίνεται να είναι συνεχώς σε ένταση. Πολλές φορές όμως είναι ανάγκη για την επιβίωση μας να επιλέγουμε την αποφόρτιση ή αλλιώς χαλάρωση για να επανέλθουμε πιο δυνατοί και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις. Όλοι οι έμβιοι οργανισμοί χρειάζονται τη χαλάρωση, την αποφόρτιση για να διατηρήσουν την ισορροπία στη λειτουργία τους. Αν σε μια γάτα αρκεί να τεντώσει τα πόδια της για να ξεπιαστεί, ή σ’ ένα σκύλο να κοιμηθεί μερικές ώρες για να πάρει δυνάμεις, ένας άνθρωπος χρειάζεται, εκτός από το σώμα του, να καταφέρει να αδειάσει το κεφάλι του από τις συνεχείς σκέψεις για να χαλαρώσει πραγματικά και ν’ αναζωογονηθεί.

  Πόσο δύσκολα όμως καταφέρνουμε να το πραγματοποιήσουμε αυτό; Οι συνηθισμένες συνταγές εκτόνωσης, όπως η τηλεόραση, το φαγητό για κάποιους, το μόνο που κάνουν είναι απλώς να μας κάνουν να ξεχαστούμε λίγο. Δεν αδειάζουμε αλλά ξεχνιόμαστε, με άλλα λόγια ότι μας απασχολεί παραμένει ενεργό, αλλά στο πίσω μέρος το μυαλού μας. Σαν να κάνει θόρυβο μια συσκευή μέσα στο σπίτι, κι αντί να την βγάλουμε απ’ την πρίζα, κάνουμε κάτι άλλο για να μην προσέχουμε πια το θόρυβο. Αυτό όμως μας κουράζει, δεν μας ξεκουράζει τελικά.

  Κάντε μια μικρή άσκηση που διαρκεί μόνον μερικά δευτερόλεπτα. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και κλείστε μαλακά τα μάτια. Φέρτε στο νου σας μια υπέροχη εικόνα στη φύση, εκεί που θα σας άρεσε να βρεθείτε τώρα. Δείτε την εικόνα με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε. Μετά προσπαθήστε να μυρίσετε το περιβάλλον, να φέρετε στη μύτη σας τις μυρωδιές. Απολαύστε την αίσθηση για λίγο. Μετά, ανοίξτε σιγά σιγά τα μάτια. Σκεφτείτε πως νιώθετε με μία σκέψη ή με μία φαντασίωση που σας ταξιδεύει.

  Τα θέματα της ζωής, δεν σταματούν, εμείς όμως μπορούμε (και χρειάζεται) να κάνουμε διάλειμμα απ’ αυτά. Πριν από εμάς υπήρχαν θέματα στο κόσμο που απαιτούσαν λύσεις, το ίδιο θα ισχύει και μετά το θάνατο μας. Η ζωή μας η ίδια, συνεχώς θα μας φέρνει αντιμέτωπους με διλήμματα και θέματα να λύσουμε. Κάποια ίσως είναι σοβαρότερα από κάποια άλλα. Όμως, δεν μπορούμε ν’ ασχολούμαστε ακόμα και στον ύπνο μας μ’ αυτά.

  Σκεφτείτε λοιπόν πως λύνοντας όλα τα προβλήματα, δεν παίρνετε καμία ανάσα απ’ αυτά, διότι συνεχώς εμφανίζονται άλλα. Επιπλέον καμία λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα σ’ ένα υπερφορτισμένο μυαλό. Για να λύσουμε τα θέματα που μας απασχολούν, συνήθως χρειάζεται να κάνουμε το αντίθετο απ’ ότι νομίζουμε, δηλαδή να τα αφήσουμε για λίγο στην άκρη. Αν αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο δοκιμάστε την άσκηση που πρότεινα παραπάνω. Αν δεν καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε στην εικόνα, τότε το στρες που έχετε μαζέψει είναι πράγματι πάρα πολύ.

  Είναι σημαντικό να γίνεται αποφόρτιση σε στιγμές μεγάλης έντασης αλλά και κάθε στιγμή μέσα στη μέρα. Αν λοιπόν διαπιστώσατε πως είστε υπερφορτισμένος ή αγχωμένος μην περιμένετε τις διακοπές για να χαλαρώσετε. Το σώμα χρειάζεται άσκηση για να εκτονωθεί. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες ήπιες ασκήσεις διατάσεων, για να τεντώσετε το σώμα. Επίσης το κολύμπι και η yogα ή τα σπορ προσφέρουν εκτόνωση. Βάλτε τα στη ρουτίνα της ημέρας σας.

  Θα μπορούσατε να ακολουθήσετε τη
βασική τεχνική άμεσης χαλάρωσης.
Κάνετε μερικές διατάσεις και κινήσεις για να χαλαρώσετε το σώμα σας. Για παράδειγμα κινήστε το λαιμό σας, χαλαρώστε τους ώμους, τινάξτε λίγο τα χέρια και τα πόδια σας. Μετά, κλείστε τα μάτια για λίγο και παρακολουθείστε την αναπνοή σας με τον εξής τρόπο: Κάνετε μια βαθιά εισπνοή και προσπαθήστε μεγαλύτερη (μακρύτερη) εκπνοή, μέχρι να αδειάσει τελείως ο αέρας από μέσα σας. Κρατήστε την αναπνοή σας για λίγο.

  Προσπαθήστε να αναπνέετε αθόρυβα, ήρεμα και ρυθμικά. Επαναλάβετε την παραπάνω αναπνοή μερικές φορές μέχρι να αρχίσετε να νοιώθετε πιο χαλαροί(αν έρχονται σκέψεις ή συναισθήματα αφήστε να φύγουν κι εστιαστείτε στην αναπνοή σας). Αν μπορείτε συνεχίστε να αναπνέετε μ’ αυτόν τον ρυθμό για πέντε με δέκα λεπτά. Μετά ανοίξτε σιγά σιγά τα μάτια κι απολαύστε τον κόσμο μ’ άλλο βλέμμα. Πιο καθαρό κι ανάλαφρο. Η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη επίσης και για να ηρεμήσετε όταν νοιώθετε ένταση, άγχος, αναστάτωση, θυμό, λύπη, ανησυχία, μπέρδεμα.

  Είναι σημαντικό να
βγάλετε τις έννοιες από την πρίζα του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος αποφορτίζεται κατά τα η διάρκεια του ύπνου. Συνήθως με όποιες σκέψεις κοιμηθούμε, αυτές μπορεί να μας ταλαιπωρούν στον ύπνο μας και να είναι απ’ τις πρώτες που θα έρθουν στο νου μας μόλις ξυπνήσουμε. Γι’ αυτό, όταν ξαπλώσετε για ύπνο, κάντε μερικές θετικές σκέψεις. Βρείτε ακόμα και τα μικρότερα πράγματα για τα οποία νοιώθετε ευγνώμονες για τη μέρα που πέρασε. Ή κάντε την τεχνική της αναπνοής και πηγαίνετε βόλτα σ’ ένα τοπίο στη φύση που σας ευχαριστεί πραγματικά(με την σκέψη σας), μέχρι να σας πάρει ο ύπνος.

  Μην ξεχνάτε πως
το χαμόγελο βελτιώνει τη διάθεση. Έχει αποδειχτεί ερευνητικά πως οι συσπάσεις των μυών του προσώπου όταν χαμογελάμε στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο που επηρεάζουν θετικά τη διάθεση μας. Γι’ αυτό χαμογελάτε χαλαρά κι ας μην το νοιώθετε, σε λίγα λεπτά θα νοιώσετε πιο θετική τη διάθεσή σας. Η τέχνη της χαλάρωσης δεν προκύπτει αυτονόητα (καμιά φορά ούτε στις διακοπές), αλλά επιτυγχάνεται σταδιακά. Γι’ αυτό ξεκινήστε με ασκήσεις χαλάρωσης και θετικές σκέψεις από τώρα. Τα αποτελέσματα σε λίγο καιρό θα σας ξεκουράσουν πραγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου