Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Εξαρτήσεις...και υποκατάστατα…



  Συχνά, όταν ακούμε την λέξη εξάρτηση το μυαλό μας πάει στο κακό και ιδίως στις ναρκωτικές ουσίες, αλλά σκεφτείτε και όλες τις άλλες εξαρτήσεις που έχουμε στην ζωή μας, μήπως και αυτές δεν είναι σαν τα ναρκωτικά;

  Υπάρχουν άνθρωποι που είναι δεμένοι με τη δουλειά τους, τόσο πολύ που ακόμα και εάν είναι άρρωστοι δεν πρόκειται να πάρουν άδεια, οι ίδιοι συχνά, εκτός από τις ώρες που βρίσκονται στο γραφείο, αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν επιπλέον υποθέσεις και στο σπίτι.

  Υπάρχουν άλλοι, που είναι δεμένοι με μια συνήθεια, για παράδειγμα μπορεί να ασχολούνται με λουλούδια ή με την ζωγραφική ή με κάποιο άθλημα. 
Ασχολούνται λοιπόν, τόσο πολύ που συχνά ξεχνάνε το περιβάλλον τους, τους αγαπημένους τους, κλείνονται στον εαυτό τους, και σχεδόν πάντα αυτά τα άτομα είναι αρκετά εσωστρεφή, γιατί μέλημα τους δεν είναι οι διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά η αγαπημένη τους απασχόληση.

  Μία πολύ γνωστή κατηγορία είναι τα άτομα που ασχολούνται με ηλεκτρονικά παιχνίδια, για αυτές τις περιπτώσεις οι έρευνες είναι υπεράριθμες και συχνά η εξάρτηση οδηγεί σε ψυχοπαθογένεια, εάν δεν υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη.

  Φανταστείτε τώρα, όλοι εσείς που έχετε μικρές ή μεγάλες εξαρτήσεις τι θα κάνατε αν κάποιος σας έλεγε, πως από σήμερα θα πρέπει να σταματήσετε να ασχολείστε με την αγαπημένη σας απασχόληση;

  Το πρώτο πράγμα που θα κάνατε είναι να απασχολήσετε το μυαλό σας με κάτι άλλο, όλες εκείνες τις ώρες που αφιερώνατε όταν δουλεύατε ή όταν κάνατε την αγαπημένη σας ‘εξάρτηση’ – απασχόληση.

  Περνάμε λοιπόν, στα υποκατάστατα της εξάρτησης μας, συχνά αυτό μπορεί να είναι το φαγητό, μπορεί να είναι οι δουλειές τους σπιτιού, μπορεί να είναι αρκετά γλυκά και ιδίως η σοκολάτα, η οποία με τα συστατικά της φέρνει ευφορία και καλή διάθεση για λίγες στιγμές κάνοντάς μας να ξεχάσουμε.

  Κάποιος άλλος θα μπορούσε να αντικαταστήσει την εξάρτησή του με μια άλλη εξάρτηση. Για παράδειγμα, αντί να παίξει κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι να αφιερώνει αρκετές ώρες μπροστά στην τηλεόραση.

  Όπως καταλαβαίνετε, όλες αυτές είναι λύσεις εφήμερες, που για λίγο, μας κάνουν να ξεχαστούμε. Το πρόβλημα όμως, μετά από λίγο ξαναβγαίνει στην επιφάνεια και κάνει αισθητή την παρουσία του, κάνοντάς μας να νιώθουμε έλλειψη και να αναζητούμε και πάλι το υποκατάστατό μας.

  Αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος που δε μας βοηθάει καθόλου. Ωστόσο, η επικοινωνία είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους να επιλύσουμε το πρόβλημά μας. Αναλύοντας το πώς φτάσαμε να έχουμε μια εξάρτηση και ποιες ήταν οι αιτίες που μας οδήγησαν να δεθούμε τόσο πολύ με κάτι, παραμελώντας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, είναι η διέξοδος μας.

  Μην αφήνετε λοιπόν την ζωή, να σας οδηγεί, δουλέψτε με τον εαυτό σας και αναζητήστε τις αιτίες για τις παράλογες πράξεις σας. Ψάξτε για ποιο λόγο φτάνετε στις μικρές σας εξαρτήσεις, που συχνά σας στερούν τις ευτυχισμένες στιγμές με τους συνανθρώπους σας.


  Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και θα μάθετε να λειτουργείτε καλύτερα όταν βρίσκεστε σε δύσκολή θέση και να στηρίζεστε στις δυνάμεις σας και στην προσωπικότητα σας και όχι σε άψυχα αντικείμενα διαφυγής των δύσκολων καταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου