Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Έμμονες ιδέες τελειότητας.




  Ζούμε σε μια κοινωνία που οι επιταγές της μόδας, των κοινωνικών προτύπων ιδανικού σώματος και καλής συμπεριφοράς, συχνά μας φέρνουν αντιμέτωπους με τα θέλω μας, με τις επιθυμίες, ακόμα και με τα γονίδια μας.

  Μεγαλώνουμε σε έναν κόσμο, όπου το σύνολο των αποδεκτών ατόμων, είναι αυτοί, οι οποίοι κατέχουν ένα εύρος θετικών χαρακτηριστικών, πρώτα από όλα η ‘αντικειμενική ομορφιά’, έπειτα γνώσεις, προσεγμένο χιούμορ, καλοί τρόποι συμπεριφοράς, καλό ντύσιμο, και άλλα πολλά, αλλά πόσοι από εμάς τα κατέχουν όλα αυτά;

  Συχνά, οι άνθρωποι επιθυμούν να αγγίξουν την τελειότητα και αγωνίζονται σκληρά γι’ αυτό, χάνοντας πολλές φορές και την ίδια τους την προσωπικότητα, παραμελώντας το οικογενειακό τους περιβάλλον και πολλάκις χάνοντας την ψυχικής τους ισορροπία.

  Άραγε ποιο είναι το ιδανικό; Πώς πρέπει να είμαστε; Και ποιος θα το καθορίσει αυτό; Οπωσδήποτε ανάλογα με τους στόχους μας θα πρέπει να βάλουμε και προτεραιότητες, αλλά πάντα να μην ξεπερνάμε τα όρια μας.

  Για παράδειγμα, ένα παιδί για να περάσει στις πανελλήνιες, για ένα αρκετό διάστημα θα πρέπει να αφοσιωθεί στο διάβασμά του και να αμελήσει τις παρέες του, τις εξωτερικές δραστηριότητες, όχι όμως να χάσει και τον ίδιο του τον εαυτό.

  Θα πρέπει πάντα να υπάρχει ένα μέτρο, με ένα καλό πρόγραμμα, μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τις υποχρεώσεις μας, να δίνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας στους αγαπημένους μας, και φυσικά να κρατάμε λίγο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας.

  Αυτός, ο ατομικός μας χρόνος, είναι πολύ σημαντικός, καθώς εκεί μπορούμε να χαλαρώσουμε, να ανασυνταχθούμε, να πάρουμε δυνάμεις, να κάνουμε έναν απολογισμό για το τι έχουμε κάνει και να αναθεωρήσουμε εάν χρειάζεται το πρόγραμμά μας.

  Είναι σημαντικό να μην ξεπερνάμε τα όρια, διότι μπορεί στο τέλος να φτάσουμε μεν το στόχο μας, αλλά να ‘χουμε χάσει πιο σημαντικά πράγματα. Αποτέλεσμα αυτού, θα είναι να μην μπορούμε να απολαύσουμε την επιτυχία μας και συχνά να μένουμε μόνοι μας.

  Όταν βρίσκεστε σε αδιέξοδο, μην απογοητεύεστε, μοιράστε σε έμπιστους συνανθρώπους το πρόβλημά σας, ίσως η λύση να βρίσκεται μπροστά σας και εσείς από το άγχος και την πίεση να μην μπορείτε να την δείτε. Επικοινωνήστε με άτομα που σας βοήθησαν και στο παρελθόν και έχουν τις γνώσεις για το εκάστοτε θέμα.

  Είναι πολύ σημαντικό να βάζουμε στόχους, αλλά κοιτώντας ψηλά, να τους διαιρούμε σε επίπεδα. Έτσι, θα λαμβάνουμε ικανοποίηση κάθε φορά που θα φτάνουμε σε ένα επίπεδο και θα παίρνουμε θάρρος για το επόμενο. Όταν αδυνατείτε να περάσετε ένα επίπεδο, ψάξτε για εναλλακτικές λύσεις που θα σας οδηγήσουν στον ίδιο δρόμο.

  Τέλος, μην βάζετε πολλές υποχρεώσεις, ως μείζονες και απαραίτητες στην ζωή σας, βάλτε μια ιεραρχία και με αυτόν τον τρόπο φτιάξτε το πρόγραμμά σας ανάλογα με το τι είναι σημαντικό για εσάς τη δεδομένη στιγμή και τι μπορεί να μεταφερθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.


  Οι έμμονες ιδέες, μας κολλούν το μυαλό και δε μας αφήνουν να πάμε παρακάτω, με καθαρό μυαλό, βλέπουμε και τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά και αν κάτι δε μας ταιριάζει. Μην επιμένετε λοιπόν, εάν κάτι σας κουράζει και αναγκάζεστε να καταβάλλετε υπερπροσπάθεια, ίσως απλώς δεν είναι για εσάς. Για σκεφτείτε το!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου