Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Τα πρόσωπα της αγάπης.



  Η αγάπη είναι ένα μοναδικό συναίσθημα και συνάμα τόσο πολύπλοκο και στις εκφάνσεις του διαφορετικό. Και αυτό συμβαίνει γιατί όλοι μας είμαστε τόσο διαφορετικοί, ενώ χρησιμοποιούμε την ίδια λέξη για αυτά που νοιώθουμε.

  «Σ’ αγαπώ» λέμε και μπορεί να εννοούμε πολλά πράγματα και ενώ εμείς μπορεί να θέλουμε να δείξουμε αυτό που βγαίνει από μέσα μας, ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας πότε δεν θα το καταλάβει, γιατί από την δική του πλευρά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

  Ο καθένας, για παράδειγμα μπορεί να λέει σε αγαπώ, και να δείχνει το ενδιαφέρον του, την ανησυχία του, την δυσκολία του στην έκφραση, διότι με μία λέξη μπορείς να καλύψεις πλήθος συναισθημάτων.

  Άλλος πάλι, μπορεί να θέλει να μιλήσει για την ζήλεια του, για το πάθος του και την ερωτική του έλξη για έναν άνθρωπο και να μιλά για αγάπη. Και κάποιος άλλος, να εκφράζει την ατέρμονη ζεστασιά που νιώθει να βρίσκεται με κάποιον και την απέραντη γαλήνη.

  Τι ορισμό άραγε θα μπορούσαμε να δώσουμε στην «αγάπη», υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να την καθορίσουν; Νομίζω μόνο να την προσεγγίσουμε θα μπορούσαμε, διότι καμιά λέξη δεν μπορεί να την κλείσει μέσα της.

  Με ρωτάνε πολλοί και η ζήλεια αγάπη είναι, και αναρωτιέμαι μήπως η ζήλεια δεν είναι και αυτή μια έκφραση της αγάπης, καθώς κάποιος δείχνει το ενδιαφέρον του και την ανάγκη του να του ανήκει αυτό που έχει, εγωιστικά μεν με την «αγάπη»;

  Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να την βάλουν καν στο λεξιλόγιο τους, γιατί φοβούνται μην χάσουν την δύναμη τους, δίνοντας ένα κομμάτι από τον εαυτό τους, μοιράζοντας με τους άλλους αυτό που νιώθουν. Και αυτοί δεν αγαπούν;

  Λένε πως αυτοί μπορεί να αγαπούν περισσότερο και θεωρούν την αγάπη πολύτιμη, γι αυτό δυσκολεύονται να την ονομάσουν, κι όμως μπορούν και την δείχνουν με τον δικό τους τρόπο, προσφέροντας δώρα, κάνοντας μια αγκαλιά και δίνοντας ένα γλυκό φιλί.

  Άλλοι πάλι, ενθουσιώδεις μοιράζουν την αγάπη τους στον κόσμο με κάθε τρόπο, γιατί πιστεύουν συχνά πως θα την πάρουν πίσω και διπλή, σε αυτούς τους ανθρώπους βλέπεις συχνά χαμόγελα γιατί, όπως λένε ότι δίνεις παίρνεις. Άραγε και εκείνοι δεν την εκτιμούν; Νομίζω πως την εκτιμούν το ίδιο και γι αυτό θέλουν να δίνουν χαρά στους γύρω τους μοιράζοντας αυτό που νιώθουν.

  Πολλοί την μνημονεύουν, τραγούδια και ποιήματα ουκ ολίγα στην ιστορία μας, θα έλεγα πως ένα τόσο δυνατό συναίσθημα τα αξίζει και θα σας πρότεινα να δείχνετε με κάθε τον τρόπο την αγάπη σας στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας.

  Γιατί αν κάνετε μια αναδρομή στο παρελθόν σας, σίγουρα οι περισσότερες αναμνήσεις θα εστιάσουν στις ευτυχισμένες σας στιγμές. Και ποιες ευτυχισμένες άραγε στιγμές, δεν πλημμυρίζουν από αγάπη;!


  Μη χάνετε λοιπόν, την ευκαιρία να εκφράζεστε, γιατί μέσα από τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις παίρνουμε ζωή, δυναμώνουμε, αλλάζουμε ιδέες και απόψεις, λαμβάνουμε αυτοπεποίθηση και βλέπουμε την ζωή με όλα τα χρώματα και όχι μονόπλευρά. Και όταν τα χρώματα αυτά είναι της αγάπης τότε σίγουρα η ζωή μας είναι πολύ καλύτερη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου