Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Η σημασία του περιβάλλοντος στην ψυχική υγεία.



  Οι έρευνες για την επιρροή του περιβάλλοντος στην ψυχοσύνθεση του ατόμου είναι πολλαπλές και συχνά αντικρουόμενες με εκείνες που δίνουν καθοριστική σημασία για την συμπεριφορά του ατόμου στα γονίδιά του. Σε αυτό το άρθρο, θα δοθεί σημασία στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και πως ένα καλό υποστηρικτικό πλαίσιο είναι συχνά ικανό, να βοηθήσει στην ανάρρωση ψυχοπαθολογικών παθήσεων.

  Ένα ασφαλές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από φροντίδα, αγάπη και κυρίως ενδιαφέρον προς τα μέλη. Παράλληλα, η αφοσίωση η ειλικρίνεια, και η άνευ όρων αποδοχή μεταξύ των μελών, συμβάλλουν στην ασφάλεια, που έχει ανάγκη κάθε μέλος για να νιώθει ήρεμο και ισορροπημένο ψυχολογικά.

  Από την άλλη πλευρά, ένα περιβάλλον στο οποίο, υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των μελών, όταν οι γονείς εναλλάσσουν τη φροντίδα των παιδιών με παππούδες και γιαγιάδες ή με παραμάνες διασπούν την ισορροπία. 
Παράλληλα, η αδιαφορία ή συχνά η απουσία των γονιών δημιουργεί μία απόσταση μεταξύ των μελών και η ποιοτική επικοινωνία αρχίζει να εκλείπει.

  Ένα ισορροπημένο περιβάλλον βοηθάει στην ψυχική υγεία του ατόμου. Μεγαλώνοντας σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αποκτά αυτοπεποίθηση και κυρίως αυτοεκτίμηση και μπορεί να ανταπεξέρχεται καλύτερα στις δυσκολίες αφού, πάντα θα υπάρχει ένα καλό υποστηρικτικό πλαίσιο το οποίο θα το στηρίζει και θα βοηθά το άτομο να τις ξεπεράσει.

  Στα άτομα με ψυχοπαθολογικά προβλήματα, ένα καλό υποστηρικτικό περιβάλλον, συχνά είναι πολύ καλύτερα και από τη φαρμακευτική αγωγή, χωρίς φυσικά να θέλω να μειώσω την αξία των φαρμάκων στις ψυχικές ασθένειες.

  Έρευνες έχουν αποδείξει, πως άτομα με ψυχοπαθολογία τα οποία ήταν έγκλειστα σε ιδρύματα, η ανάρρωσή τους ήταν βραδύτερη, από άτομα τα οποία βρίσκονταν σε οικείο περιβάλλον, με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

  Παράλληλα, περιπτώσεις με μητέρες οι οποίες γέννησαν πρόωρα τα μωρά τους, και βρίσκονταν δίπλα τους τις περισσότερες ώρες, έβγαιναν υγιή, πιο γρήγορα από τα νοσοκομεία, από βρέφη τα οποία, δεν επιτρεπόταν η συχνή παρουσία της μητέρας στο χώρο που βρισκόντουσαν αυτά.

  Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά παραδείγματα ακόμα, αλλά νομίζω πως όλοι μας καθημερινά, βλέπουμε πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει το περιβάλλον στην ζωή μας. Πέρα από το οικογενειακό περιβάλλον, ακόμα και στον εργασιακό χώρο παρατηρούμε, πως όταν είναι ευχάριστος μας δίνει διαφορετική ευχάριστη διάθεση να πάμε για δουλειά, αντίθετα, όταν σε αυτό υπάρχει άσχημη ατμόσφαιρα, επηρεαζόμαστε αρνητικά και αποδίδουμε λιγότερο από αυτό που επιθυμούμε.


  Προσπαθήστε να φτιάχνετε το χώρο σας ευχάριστο και ζωντανό, να είστε δεμένοι με τους αγαπημένους σας ανθρώπους και να δίνετε μεγάλη σημασία στις σχέσεις σας μαζί τους, γιατί στις δύσκολες στιγμές αυτοί είναι που θα σας στηρίξουν! Και σίγουρα σε ένα καλό, υποστηρικτικό περιβάλλον ξεπερνάμε πιο γρήγορα τις δυσκολίες μας από ότι μόνοι μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου