Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Για να με μάθω καλύτερα



  Μιλούμε συχνά, για το πως μπορούμε να έρθουμε κοντά στον εαυτό μας να τον γνωρίσουμε καλύτερα, να μάθουμε τις βαθύτερες πτυχές του. Κι ενώ, δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στον εαυτό μας, αφήνουμε ένα σημαντικό και πολύ σπουδαίο παράγοντα απέξω, το περιβάλλον μας.

  Κι όμως το περιβάλλον μας είναι ο καθρέφτης μας, οι αντιδράσεις μας είναι εκείνες που επηρεάζουν το κοινωνικό σύνολο που μας περιβάλλει και ταυτόχρονα η αντανάκλαση αυτών σε εμάς μέσω της αλληλεπίδρασης μας με τους άλλους.

  Αυτή η αντανάκλαση είναι η σημαντικότερη επιρροή στην ζωή μας, αφού βοηθά καθοριστικά στην αυτογνωσία μας και είτε κάποιες φορές μας επηρεάζει θετικά, είτε άλλες μας επηρεάζει αρνητικά, ιδίως όταν πρόκειται για αρνητική κριτική ή κακόβουλα σχόλια ή γενικότερα κουτσομπολιά.

  Οι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις διαμορφώνουν υγιείς προσωπικότητες. Και πως κρίνουμε εάν κάποιος είναι υγιής σε διαπροσωπικό επίπεδο; Είναι εκείνος, ο οποίος είναι ξεκάθαρος στις σχέσεις τους με τους άλλους, εκείνος που είναι ειλικρινής, αλλά και ο εχέμυθος.

  Άνθρωποι με διαταραγμένες σχέσεις, είναι αυτοί που δημιουργούν συνεχώς προβλήματα, εκείνοι που δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, διότι δεν νιώθουν ασφάλεια μέσα στην σχέση, που κριτικάρουν συνεχώς αρνητικά και δεν βλέπουν τα θετικά στοιχεία σε έναν άνθρωπο.

  Βέβαια, όπως είπαμε οι σχέσεις είναι αλληλοεπηρεαζόμενες, άρα ο χαρακτήρας μας διαμορφώνεται και διαμορφώνει δίνοντας αρνητική ενέργεια, λαμβάνεις εξίσου αρνητική ενέργεια. Στόχος μας είναι, εάν λαμβάνουμε την αρνητική ενέργεια να προσπαθούμε να την μετατρέψουμε σε θετική.

   Για να μάθουμε λοιπόν, καλύτερα τον εαυτό μας θα πρέπει να δίνουμε εξίσου μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας, καθώς αυτές μας επηρεάζουν καθοριστικά και μας δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι και να βελτιωθούμε μέσα από την αυτοκριτική μας αλλά και μέσα από την κριτική των άλλων.


  Πέρα από την δουλειά, τις υποχρεώσεις, οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι αυτές οι οποίες συμβάλλουν στην ψυχική μας υγεία, γι' αυτό και θα πρέπει να αφιερώνουμε αρκετό χρόνο και να κοπιάζουμε γι' αυτές. Οι ζωή μας αποτελείται από στιγμές με άλλους ανθρώπους ας τις γεμίσουμε με αυτές και όχι με ανούσια πράγματα και καταστάσεις που λησμονούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου