Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Αλλάζοντας τον κόσμο



  Κάποιος είπε κάποτε μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο κάνοντας μια τυχαία πράξη καλοσύνης τη φορά… Όταν λέμε πως θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, εννοούμε πως θέλουμε να βελτιώσουμε κάποιες συμπεριφορές, κάποιες καταστάσεις, κάποιες νοοτροπίες.

  Και τι; Είμαστε εμείς οι Δημιουργοί; Όχι φυσικά, αλλά όλοι μπορούμε με τις πράξεις μας, με τον χαρακτήρα μας, με την προσωπικότητά μας να διαμορφώσουμε και να αλλάξουμε το περιβάλλον μας, και κατ’ επέκταση το περιβάλλον να αλλάξει την κοινωνία μας και η κοινωνία τον τόπο μας και ούτω κάθε εξής.

  Όλοι εμείς αν το δούμε ατομικά, είμαστε μονάδες, ωστόσο δεν παύουμε να λειτουργούμε σε κοινωνικά σύνολα και καθημερινά να αλληλοεπηρεαζόμαστε μεταξύ μας, να λαμβάνουμε και να στέλνουμε μηνύματα, να διαμορφώνουμε και να διαμορφωνόμαστε από τους άλλους.

  Συχνά, ιδίως στις κλειστές κοινωνίες, αντιμετωπίζουμε συμπεριφορές, οι οποίες μας ξενίζουν, μας πληγώνουν, μας δημιουργούν αρνητικά και άσχημα συναισθήματα, και αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσα να αλλάξω τον κόσμο; Πώς θα μπορούσα να αλλάξω όλες αυτές τις νοοτροπίες που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μου, ώστε να ζω ευτυχισμένος και χαρούμενος.

  Η απάντηση βρίσκεται μέσα μας, εμείς μόνο μπορούμε να αλλάξουμε τον κύκλο μας, τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε, την κοινωνία μας και τον τόπο μας. Διαβάζοντας βιβλία, ανοίγοντας τους ορίζοντες μας, συναναστρεφόμενοι με άλλους ανθρώπους έχουμε την ευκαιρία καθημερινά να προσφέρουμε τις γνώσεις μας, τις αντιλήψεις μας, να λαμβάνουμε και να ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις.

  Κουτσομπολιά, κακόβουλα σχόλια, αρνητικές κρητικές, η συχνή ενασχόληση με τα προβλήματα των άλλων και όχι με τα δικά μας, είναι κάποιες από τις πολλές καταστάσεις, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και το μόνο που θέλουμε είναι να ζούσαμε κάπου άλλου μόνοι μας, που να μη μας γνωρίζει κανείς και να κάναμε αυτό που θέλαμε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι.

  Είναι κάποια πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε και να είστε σίγουροι ότι μπορούμε, οι καθημερινές μας συναναστροφές με τους ανθρώπους, μας δίνουν την ευκαιρία να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα, να μιλήσουμε για τις επιθυμίες μας και να επηρεάσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας, όπως κι εκείνοι με την σειρά τους επηρεάζουν εμάς.

  Όμως, οφείλουμε να προσέχουμε, διότι οι κίνδυνοι να παρασυρθούμε είναι πολλοί, η αρνητική ενέργεια μπορεί να μας καταβάλλει και να επιθυμούμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το χειρότερο, πράγμα που συχνά είναι πιο εύκολο από το να τον βελτιώσουμε.


  Η δύναμη να συγκρατηθούμε βρίσκεται μέσα μας, όπως και η εμπιστοσύνη και η αυτοπεποίθηση, με μία πράξη καλοσύνης της φορά, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ας το δοκιμάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου