Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Αξίζει κάτι, αφού του δώσουμε εμείς σημασία



  Κάθε τι, που μας απασχολεί, είτε είναι μια κατάσταση, είτε είναι ένας άνθρωπος, είτε είναι ένα πρόβλημα παίρνει αξία μονάχα, αφού εμείς του προσδώσουμε συναισθηματική χροιά θυμού, χαράς, λύπης, ευχαρίστησης, απόλαυσης και άλλων συναισθημάτων.

  Ρωτούν πολλοί, μα πως θα πάψω να το σκέφτομαι; Όσο εμείς προσδίδουμε το ενδιαφέρον μας στην οποιαδήποτε κατάσταση, εκείνη παίρνει αξία και μεγαλώνει και μεγαλώνει μέσα στο μυαλό μας και εμείς αδυνατούμε να απαλλαχθούμε από αυτήν.

  Το να μάθουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και το που θα πρέπει να δίνουμε προσοχή απαιτεί μια σκληρή δουλειά με τον εαυτό μας και κατ’ επέκταση με το μυαλό μας. Οφείλουμε να δουλεύουμε με τις σκέψεις μας, να αναζητούμε τις πραγματικές ανάγκες, που έχει ο οργανισμός μας, πέρα από τις βιολογικές, την αγάπη, την φροντίδα, την συντροφιά, τον έρωτα.

  Οι ψυχολογικές ανάγκες είναι ανέκαθεν ένα κομμάτι σημαντικό στην ζωή μας, που ενώ στην αρχή το κάλυπταν οι άλλοι, οι γονείς, τα αδέλφια, οι παππούδες, χωρίς εμείς να το ζητούμε, καθώς μεγαλώνουμε οφείλουμε να λέμε πως αισθανόμαστε, να ζητούμε την αγάπη, να προσπαθούμε για την συντροφιά, και να αγωνιζόμαστε για μια φιλία.

  Όλα αυτά είναι στοιχεία που συνθέτουν την ψυχοσύνθεση μας, καθώς δίχως αυτά και άλλα συναφή νιώθουμε κενοί και άδειοι. Όμως, πέρα από αυτά είναι και οι καταστάσεις, προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και οφείλουμε να ανταπεξέλθουμε επαρκώς. Σε αυτά, δίνεται η αξία αναλόγως του μεγέθους των συναισθημάτων, που τους έχουμε προσδώσει.

  Το να σταματήσεις να σκέφτεσαι ένα θέμα ή να αλλάξεις κάποιες λανθασμένες σκέψεις με άλλες θετικές, απαιτεί μια προεργασία της σκέψης μας. Για παράδειγμα, εάν ήθελα να μην σκέφτομαι άσχημα για ένα ταξίδι, αρχίζω συνειδητά να αντικαθιστώ κάθε αρνητική μου σκέψη με μία θετική.

  Οι αρνητικές σκέψεις έρχονται στο μυαλό μας αυτόματα, εάν εμείς όμως κάνουμε συνειδητά προεργασίες, τα αρνητικά συναισθήματά μας, θα αντικατασταθούν με θετικά καθώς, αφού γεννηθούμε πέρα από την ιδιοσυγκρασία μας και την μοναδική προσωπικότητά μας, μαθαίνουμε συνεχώς συμπεριφορές και τρόπους σκέψης και αντίληψης.


  Το να αλλάξεις την προσωπικότητα σου ή τη συμπεριφορά σου γενικότερα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο, ωστόσο χρειάζεται να δουλεύεις με τον εαυτό σου και οπωσδήποτε να μάθεις να αξιολογείς τις καταστάσεις και τους ανθρώπους ανάλογα με την αξία, που τους αναλογεί, έτσι θα μπορείς να αντιμετωπίζεις πιο ψύχραιμα τις καταστάσεις και με περισσότερη αντικειμενικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου