Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πόσο έμπιστοι είμαστε και πόσο εύκολα μπορούμε να εμπιστευτούμε;


 Εμπιστοσύνη: Έντεκα γράμματα στην σειρά που όλοι αναγνωρίζουν αλλά πολλοί δεν έχουν νιώσει ακόμα την σημασία τους. Χρησιμοποιούμε κατ’ επανάληψη την λέξη αυτή, σαν μια κακή συνήθεια. Την δίνουμε σε λάθος ανθρώπους απερίσκεπτα ή την στερούμε από αυτούς που την αξίζουν χωρίς να σκεφθούμε τις συνέπειες της πράξης μας.
 Θα μπορούσαμε να πούμε πως ταλαντευόμαστε σε δύο κατηγορίες, από την μία εμπιστευόμαστε τους πάντες, αρνούμαστε να υποθέσουμε κάτι άσχημο εξ αρχής, δίνουμε το τεκμήριο της αθωότητας σε ανθρώπους που έχουμε ανάγκη και βέβαια η προδοσία είναι η συνηθισμένη ανταμοιβή. Δεν πτοούμαστε όμως και συνεχίζουμε, ώσπου κάποια ζεστή μέρα κι ας είναι χειμώνας ένας, μία, κάποιος, κάποια, αποδεικνύουν ότι δεν ψάχναμε άδικα. Τιμούν αυτό που δίνουμε και επιστρέφουν την αναμενόμενη ανταπόδοση. Τι κι αν χίλιοι μας πρόδωσαν; Απολαμβάνουμε την εξαίρεση, όσο κρατήσει βέβαια και θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που βιώσαμε την εμπειρία της ασφάλειας που μας παρέχει ένα έμπιστο άτομο, ένας φίλος, ένας γνωστός, ο σύντροφός μας.
 Από την άλλη, πηγαίνουμε στην κατηγορία του να μην εμπιστευόμαστε κανέναν. Η σκιά μας ,ακόμη και αυτή είναι πιθανή ψεύτρα, κλέφτρα, καταχράστρια των συναισθημάτων μας. Κανείς δεν μπορεί να διαβεί τις άμυνες μας. Ότι και αν πει, όσο και αν προσπαθήσει όσα και να θυσιάσει δεν έχει καμία ελπίδα και του το ξεκαθαρίζουμε ώστε να τον απαλλάξουμε από την προσπάθεια. Κι αυτός ο καημένος ο άνθρωπος, ίσως πραγματικά να νοιάζεται, ίσως πραγματικά να το αξίζει. Όμως επιλέγουμε να μην το μάθουμε ποτέ. Και μαζί με αυτό, επιλέγουμε την μοναξιά μας. Δεν μοιραζόμαστε αυτό που είναι ουσιαστικό για εμάς. Μόνο τα ανούσια, τα ψυχρά, να αναίσθητα μας νοιάζουν να ανταλλάξουμε. Και ζούμε μια ζωή χωρίς απογοητεύσεις πιθανώς, αλλά και χωρίς εκπλήξεις δυστυχώς.
 Η εμπιστοσύνη είναι μια πολύ ευαίσθητη έννοια σε ένα ζευγάρι. Χωρίς την ύπαρξη εμπιστοσύνης η σχέση έχει ημερομηνία λήξης και το άτομο το οποίο δεν δείχνει την ανάλογη εμπιστοσύνη στον σύντροφό του , απλά δεν μπορεί να απολαύσει την ευτυχία που η σχέση του έχει την δυνατότητα να του προσφέρει. Έτσι με την πάροδο του χρόνου , η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί στην καχυποψία και η καχυποψία οδηγεί στην φθορά των συναισθημάτων και στην διάλυση της σχέσης.
 Η φθορά  αυτή συμβαίνει γιατί το άτομο το οποίο δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον σύντροφο του , αναπόφευκτα αισθάνεται ότι απειλείται από αυτόν και βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση άμυνας. Όταν λοιπόν τηρούμε στάση άμυνας δεν είμαστε σε θέση να μοιραστούμε τα συναισθήματα μας και δεν είμαστε σε θέση να αφεθούμε στην σχέση, η οποία υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μας παρασύρει και να μας οδηγήσει σε ένα ασφαλές και γεμάτο αγάπη περιβάλλον.
 Γιατί όμως δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον σύντροφο μας ; Αν ρίξουμε μια ματιά στην κοινωνία γύρω μας θα ακούσουμε χιλιάδες ιστορίες απιστίας ή εκμετάλλευσης σε σχέσεις γνωστών και φίλων. Από την άλλη πάλι σαφώς και οι ίδιοι θα έχουμε βιώσει στο παρελθόν καταστάσεις με πρώην συντρόφους οι οποίες κλόνισαν την εμπιστοσύνη μας στο αντίθετο φύλο. Όλα αυτά μας κάνουν καχύποπτους και συντηρητικούς και δυστυχώς μας μειώνουν την εμπιστοσύνη προς το περιβάλλον και ειδικότερα προς τον σύντροφο μας. Αυτή η μείωση της εμπιστοσύνης μας σε κάποιες περιπτώσεις μας απαλλάσσει από πιθανά προβλήματα αλλά σε κάποιες άλλες μας στερεί το να συμπεριφερόμαστε όπως εμείς θα θέλαμε κρύβοντας έτσι τον αληθινό και αυθεντικό μας εαυτό.
 Η αλήθεια είναι πως όλοι διαθέτουμε έναν εσωτερικό μηχανισμό, απολύτως επιτυχημένο, να αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν την εμπιστοσύνη μας. Για να διακρίνουμε τους ανθρώπους που μπορεί να μας σώσουν τη ζωή από αυτούς που μπορεί να την καταστρέψουν, πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, ειλικρινείς –με μια λέξη αξιόπιστοι– προς τον εαυτό μας. Μάλιστα, μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά είμαστε πολύ πιο συχνά αναξιόπιστοι προς τον εαυτό μας απ’ όσο συνειδητοποιούμε. Η ειλικρίνεια μας και η εξωτερίκευση της προς τους άλλους μας κάνει πιο δυνατούς και έτοιμους να δεχτούμε στη ζωή μας τους ανθρώπους με κάθε κόστος.

«Η ευτυχία της καρδιάς βρίσκεται στην εμπιστοσύνη.»
«Εμπιστέψου τους ανθρώπους κι αυτοί θα σ’ εμπιστευτούν, μεταχειρίσου τους μεγαλόψυχα και θα σου δείξουν τη μεγαλοψυχία τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου