Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Εργασιακό άγχος και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;


  Οι σημερινές συνθήκες εργασίας δημιουργούν στους περισσότερους αίσθημα ανησυχίας, έντασης ή πίεσης, με αποτέλεσμα να παρατηρείται χαμηλή παραγωγικότητα, μείωση εσόδων, επαγγελματική στασιμότητα ή ακόμη και απόλυση. Σύμφωνα με έρευνες, το 80% του άγχους οφείλεται στις συνθήκες που επικρατούν στον εργασιακό χώρο. Το άγχος δεν είναι πρόβλημα. Σίγουρα είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, ωστόσο αποτελεί την πλέον φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στον κίνδυνο, απαραίτητη για την επιβίωσή μας.
  Όταν λοιπόν έχουμε να αντιμετωπίσουμε άσχημες συνθήκες εργασίας, όπως μη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τον εργαζόμενο ή υπερωρίες που δεν αμείβονται, είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες άγχους. Η πίεση ως προς τον χρόνο παράδοσης, ο υψηλός βαθμός ευθυνών, έλλειψη προαγωγών, λήψη προαγωγών, μη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, ανασφάλεια σε ότι αφορά τη θέση τους. Επίσης προβλήματα επικοινωνίας με συναδέλφους, προϊσταμένους, ή υφισταμένους, αίσθηση ότι δεν αναγνωρίζεται ή δεν εκτιμάται η εργασία τους, συνεχείς αλλαγές, ανακατατάξεις. Όπως επίσης, να μην έχουν ξεκάθαρη εικόνα των αρμοδιοτήτων τους, και ένα περιβάλλον εργασίας με αυστηρούς και άκαμπτους κανόνες.
  Τότε βιώνοντας τέτοιες καταστάσεις σε καθημερινή βάση, οι συνέπειες αυτών είναι η παρουσία σωματικών συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλος, διαρκές αίσθημα κόπωσης, ταχυπαλμίες, πόνος ή «βάρος» στο στήθος, κόμπος στο λαιμό, δύσπνοια, ναυτία και ζαλάδες, μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα, διάρροια ή συχνουρία. Ακόμη, μπορεί να υπάρχουν σε μεγάλη ένταση και διάρκεια συναισθήματα όπως ανησυχία, εκνευρισμός, δυσφορία, υπερένταση, νευρικότητα ή αίσθημα ότι κάτι κακό θα συμβεί, καθώς και σκέψεις που φέρνουν την καταστροφή («σίγουρα θα συμβεί το χειρότερο, θα έχει καταστροφικές συνέπειες και θα είναι τρομερό, δεν θα το αντέξω»).

  Τα παραπάνω συχνά μας οδηγούν σε συμπεριφορές όπως η απομάκρυνση από τις συνηθισμένες μας δραστηριότητες, η αύξηση ή αντίθετα ο περιορισμός του φαγητού και του ύπνου. Η συνεχής αναβλητικότητα των εργασιών μας, και τελικά συχνές απουσίες από την εργασία ή από άλλες υποχρεώσεις με κύριο χαρακτηριστικό τη χαμηλή παραγωγικότητα.

  Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας; Καταρχήν, θα πρέπει να διερευνήσουμε ποια είναι η πηγή του άγχους στη δουλειά μας ώστε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα. Αν καταλήξουμε τελικά ότι το άγχος δεν οφείλεται σε αρνητικά συναισθήματα απέναντι στην καριέρα μας αλλά απέναντι στη δουλειά μας, μπορούμε να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις στο καθημερινό μας πρόγραμμα ώστε να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους.

  Τέτοιες βελτιωτικές κινήσεις μπορεί να αφορούν την αύξηση των ωρών ξεκούρασης, την ώρα αναχώρησης από το σπίτι, το να μην ψάχνουμε τι θα φορέσουμε τελευταία στιγμή, το να έχουμε αρκετό χρόνο για να ετοιμαστούμε ώστε να μην ξεκινάμε με άγχος, τη δημιουργία μίας λίστας με τα εργασιακά μας καθήκοντα στην αρχή της μέρας ώστε να δουλεύουμε με πρόγραμμα. Μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα του άγχους σε ελεγχόμενα επίπεδα και να απολαμβάνουμε περισσότερο την καριέρα μας αρκεί να βάλουμε πρόγραμμα.

  Παράλληλα, αν δεν μπορείτε να αλλάξετε το περιβάλλον σας ή να μειώσετε το άγχος, φροντίστε τον εαυτό σας, κάντε συχνά διαλείμματα, γυμναστείτε, φροντίστε τη διατροφή σας. Μειώστε την ένταση των συναισθηματικών σας αντιδράσεων. Μην προσπαθείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες γύρω σας. Βάλτε προτεραιότητες, όλα τα πράγματα με τα οποία ασχολείστε δεν είναι επείγοντα. Προσπαθήστε το πρίσμα υπό το οποίο βλέπετε τα πράγματα να μην είναι πάντα αρνητικό.

  Επιπλέον, χρησιμοποιήστε τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμό που μειώνουν την ένταση στους μυς και βοηθούν την αναπνοή να επανέλθει στον φυσιολογικό ρυθμό της. Έστω και 10 λεπτά την ημέρα βοηθούν σημαντικά στη μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη, το τσιγάρο και τη μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, επειδή έχουν την τάση να αυξάνουν οποιοδήποτε σωματικό σύμπτωμα του άγχους που βιώνετε. Επίσης σημαντικό είναι να κοιμάστε αρκετά και να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα του ύπνου σας.

  Γενικά πρέπει να γνωρίζετε ότι όλες οι παραπάνω λύσεις θα αποδώσουν καλύτερα αν έχετε και τη γνώμη ενός επαγγελματία σύμβουλου καριέρας ή ψυχολόγου, διότι ο κάθε εργαζόμενος και οι συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται είναι μοναδικές. Φυσικά, αν τίποτε από τα προαναφερθέντα δεν βοηθήσει στη μείωση του εργασιακού άγχους, τότε ίσως χρειάζονται πιο δραστικές λύσεις, όπως το να ψάξει ο εργαζόμενος για μια εργασία που να τον ικανοποιεί περισσότερο. Θυμηθείτε ότι το να γκρινιάζετε για τη δουλειά σας και για το αφεντικό σας συνεχώς είναι εξίσου ανώφελο με το να ανέχεστε σιωπηλά μια κατάσταση που φθείρει την υγεία σας και την καριέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου