Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πως μπορεί να διατηρηθεί μια σχέση από απόσταση.

 

 Ζώντας σε μια εποχή που ο τομέας των ερωτικών σχέσεων έχει υποστεί πολλές αλλαγές, ένα συνηθισμένο φαινόμενο είναι οι σχέσεις με απόσταση, καταρρίπτοντας έτσι την θεωρία ότι για να επιβιώσει μια σχέση πρέπει τα μέλη της να έχουν συχνή επαφή. Οι σχέσεις αυτές όμως χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια για να κρατήσουν από ότι μια σχέση που δεν υπάρχει αυτό το θέμα της απόστασης. Υπάρχουν λοιπόν μερικά πράγματα που μπορούν οι σύντροφοι των σχέσεων αυτών να κάνουν ώστε να διατηρήσουν την ερωτική φλόγα αναμμένη παρά την χιλιομετρική απόσταση.
  Οι σχέσεις και ο έρωτας δεν απαιτούν πάντα την καθημερινή επαφή. Πολλές σχέσεις μπορούν να διατηρηθούν έστω και από απόσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν ο έρωτας είναι φρέσκος και οι δυο σύντροφοι δεν έχουν προλάβει να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς και να δεθούν, τότε προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Ωστόσο, μια δοκιμασμένη σχέση που βασίζεται σε πραγματική αγάπη και ενδιαφέρον, μπορεί να επιβιώσει ή ακόμα και να ανανεωθεί.
  Ο μεγαλύτερος εχθρός των σχέσεων από απόσταση είναι η ανασφάλεια, η αμφιβολία και κατά συνέπεια, η ζήλια. Η ρήξη σε μια τέτοια σχέση μπορεί να ξεκινήσει πολύ εύκολα, από κάτι μικρό και ασήμαντο, το οποίο μεγαλοποιείται λόγω της απόστασης και της έλλειψης άμεσης επικοινωνίας. Όταν ο σύντροφος βρίσκεται μακριά, όλα μπορεί να μοιάζουν σημαντικά και ασήμαντα την ίδια στιγμή. Πολύ συχνά, η απόσταση δημιουργεί συναισθηματικό και σεξουαλικό κενό, το οποίο μπορεί να καλυφθεί έστω και προσωρινά από κάποιον άλλο. Η ύπαρξη τρίτου προσώπου και μιας κρυφής σχέσης είναι σαφώς ένα από τα βασικά προβλήματα των σχέσεων από απόσταση, χωρίς να είναι και τα μοναδικά. Συνήθως, το συναισθηματικό κενό που δημιουργείται οδηγεί στην αποξένωση, που είναι και η βασική αιτία χωρισμού.
  Οι άνθρωποι που ζουν έναν έρωτα από απόσταση έχουν συνήθως μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα. Φταίει προφανώς το άδειο μαξιλάρι δίπλα στο δικό τους, ή το ότι ο χάρτης δείχνει τις αποστάσεις πιο μικρές από ότι πράγματι είναι. Το μυστικό των σχέσεων από απόσταση είναι η ειλικρίνεια και η επικοινωνία. Οι άνθρωποι που είναι μακριά πρέπει να κρατούν το σύντροφό τους ενήμερο για μικρά και μεγάλα θέματα, να μοιράζονται γεγονότα, σημαντικά και ασήμαντα, της καθημερινότητάς τους, ώστε να μη χάνουν την επαφή και το δεσμό τους. Όταν ο ένας είναι μέρος της καθημερινότητας του άλλου σε μόνιμη βάση, έστω και από απόσταση, οι δεσμοί μπορούν όντως να διατηρηθούν.
  Όπως και στις σχέσεις χωρίς χιλιομετρική απόσταση, έτσι και στις σχέσεις με απόσταση θα πρέπει να κάνετε τον σύντροφό σας να νιώθει μοναδικός, εκφράζοντας του την αγάπη σας! Πρέπει να τον κάνετε να νιώθει τόσο ξεχωριστό που να ξεχνάει την απόσταση που σας χωρίζει. Βασικό είναι να καταλαβαίνετε τα συναισθήματά του, και να συζητάτε τα προβλήματα της σχέσης ώστε αυτά να εξαφανίζονται, γιατί μην ξεχνάτε ότι ήδη υπάρχει το πρόβλημα της απόστασης.
  Ανανεώστε συνεχώς την σχέση σας, στέλνοντας δωράκια αγάπης στο ταίρι σας μικρά μεν αλλά με πολύ αγάπη. Επίσης αν θέλετε να υπάρχει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς να το περιμένει, θα χαρεί πολύ. Φροντίστε κάθε φορά που βρίσκεστε από κοντά να του/της μένετε αξέχαστη/ος. Βασικός κανόνας είναι οι λίγες στιγμές που ζείτε μαζί να ξεφεύγουν από την καθημερινότητά σας. Βγείτε έξω, πηγαίνετε μία εκδρομή, κάντε μία έκπληξη ο ένας στον άλλο, γευματίστε έξω κ.λπ. Κάνε τις στιγμές που περνάτε μαζί μοναδικές. Έτσι θα λαχταράτε για την επόμενη φορά που θα βρεθείτε. Το καλύτερο είναι να σχεδιάζετε όσο βρίσκεστε μακριά τις στιγμές που θα ζήσετε όταν βρεθείτε.
Με λίγη προσπάθεια και ενδιαφέρον, η σχέση από απόσταση μπορεί να επιβιώσει. Τα εμπόδια θα πρέπει να τα δείτε ως πρόκληση, που θα σας φέρει κάποια στιγμή κοντά. Θα πρέπει η σχέση να κινείται σε φυσιολογικό ρυθμό, μπορείτε να παίρνετε από κοινού αποφάσεις για θέματα που αφορούν τις ζωές σας αυτό θα βοηθήσει στο να μετριαστεί η απόσταση και να νιώσετε πιο κοντά. Και τέλος όταν είστε σε μια σχέση με απόσταση ή σκέφτεστε να δημιουργήσετε μια τέτοιου είδους σχέση αφήστε την απόσταση να είναι μόνο χιλιομετρική και όχι ψυχική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου