Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ημέρα αγάπης που διαρκεί όλο το χρόνο…



 Είναι γενικά παραδεκτό, ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια γιορτή που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, δεσμευμένο ή μη. Άλλωστε είναι η γιορτή των ερωτευμένων. Και ερωτευμένοι δεν είναι μόνο όσοι είναι δεσμευμένοι. Ο καθένας μπορεί να αισθάνεται ερωτευμένος ακόμα και αν δεν είναι σε μία σχέση, διότι ο καθένας θέτει τους δικούς του κανόνες στην ζωή του.

  Αναμφίβολα, πολλοί είναι αυτοί που θα τρέξουν να αγοράσουν ότι καλύτερο για τον αγαπημένο τους για να δείξουν μ’ αυτό τον τρόπο και έμπρακτα την αγάπη τους. Πόσοι όμως είναι αυτοί που νιώθουν τόσο ερωτευμένοι ώστε, ότι κάνουν, να το κάνουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, και όχι γιατί το επιβάλει η μέρα;

  Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφράσετε την αγάπη σας για το σύντροφό σας, εκτός από παραθέτοντας τα πραγματικά λόγια, Σε αγαπώ. Συνήθως, η φωτιά στις σχέσεις πεθαίνει μετά από λίγο και το αίσθημα της καρδιάς που χτυπάει με τον ενθουσιασμό, του να είστε ο σημαντικός άλλος για τον σύντροφό σας, δεν γίνεται αισθητή τόσο συχνά, ή ακόμα και καθόλου.

  Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, είναι να πείτε σε κάποιον σε αγαπώ. Από τα πιο δύσκολα, όμως, είναι να βρείτε τον τρόπο για να το δείξετε στο άλλο άτομο και να μπορέσει να καταλάβει το βάθος των συναισθημάτων σας.

  Η Αγάπη σε ένα επίπεδο συμπεριφοράς είναι, να δείχνετε υπομονή στον σύντροφό σας, ακόμα και όταν βλέπετε τα ελαττώματά του ή δε συμφωνείτε μαζί του. Επιπλέον, να είστε ευγενικοί και μεγαλόψυχοι, έχοντας  εμπιστοσύνη, τόσο στον εαυτό σας, ότι αξίζετε όσο και στον σύντροφό σας, ότι σας το αναγνωρίζει, και να μη ζηλεύετε.

  Δεν πρέπει να περηφανεύεστε και να προσπαθείτε διαρκώς να εντυπωσιάσετε τον σύντροφό σας. Όπως επίσης, και να μην είστε εγωιστές, να προσπαθείτε να δείτε, να ακούσετε, να καταλάβετε την άποψη του άλλου και να του δώσετε ίση αξία στη σχέση.

  Παράλληλα, να προσέχετε και να φροντίζετε το έτερο ήμισυ σας, να μην το προσβάλλετε, να μην το κριτικάρετε και να μην διαφημίζετε τα ελαττώματά του μπροστά σε τρίτους. Να μπορείτε να υπερπηδήσετε μικρότερα ή μεγαλύτερα εμπόδια και να μην το βάζετε κάτω στην πρώτη δυσκολία.

  Είναι επίσης σημαντικό, να μην εκνευρίζεστε με το παραμικρό, να μη θυμώνετε, να μη βρίσκετε ευκαιρία να τσακωθείτε ή να ξεσπάσετε. Να διατηρείτε ευγένεια, προσήνεια, καλούς τρόπους και ευαισθησία. Να έχετε την δύναμη να συγχωρείτε και να συνεχίζετε.

  Συχνά οι οικονομικές δυσκολίες, τα προβλήματα της καθημερινότητας και το άγχος δεν επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκδηλώσουν την αγάπη τους. Στο κλίμα της οικονομικής ανασφάλειας και δυσκολίας των τελευταίων μηνών, πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορούν να δείξουν την αγάπη τους, γιατί δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα όσα ωραία και θαυμαστά για το αγαπημένο τους πρόσωπο. Όσο και αν ακούγεται κλισέ, είναι μια μεγάλη αλήθεια, ότι οι εκδηλώσεις αγάπης δε σχετίζονται με το πορτοφόλι τους καθενός. Φυσικά είναι καλύτερα να έχει κανείς χρήματα, παρά να μην έχει, αλλά σε περίπτωση που αυτά δεν υπάρχουν, μην στενοχωριέστε και ζήστε τη μαγεία της αγάπης.

  Υπάρχουν ανέξοδοι και απλώς μαγικοί τρόποι που μπορείτε να ζήσετε κάθε μέρα αυτήν τη μαγεία. Κρατηθείτε χέρι χέρι με τον σύντροφό σας, αγκαλιαστείτε, με κλειστά μάτια χαϊδέψτε το πρόσωπο του συντρόφου σας και απολαύστε μαζί το ηλιοβασίλεμα.

  Ψιθυρίστε μια γλυκιά κουβέντα, δείχνοντας όλα αυτά που έχετε μέσα σας. Ετοιμάστε το γεύμα σας παρέα ή κάντε μια βόλτα στη βροχή. Κάντε έναν νυχτερινό περίπατο στην παραλία και μιλήστε για τα κοινά σας όνειρα. Εντοπίστε αστερισμούς στον βραδινό ουρανό. Μπορείτε να δοκιμάσετε να γράψετε ένα ποίημα για τον σύντροφό σας, εάν όμως σας είναι δύσκολο μικρά αυτοκόλλητα χαρτάκια με λέξεις αγάπης, στον καθρέφτη του μπάνιου ή στο ψυγείο είναι αρκετά.

  Είναι σημαντικό να λέτε το σ’ αγαπώ μόνο όταν το εννοείτε, και σιγουρευτείτε ότι ο σύντροφός σας καταλαβαίνει ότι το εννοείτε. Κοιταχτείτε στα μάτια, τραγουδήστε ερωτικά τραγούδια χαμηλόφωνα ή χορέψτε αγκαλιασμένοι. Μπορείτε να δείτε μια ρομαντική ταινία μαζί.

  Μην ξεχνάτε να ζητάτε συγγνώμη όταν πρέπει. Περιγράψτε του με λόγια τη χαρά που νιώθετε όταν είστε μαζί και δείξτε με μικρές, καθημερινές, ευχάριστες ή απρόσμενες πράξεις την αγάπη σας. Τέλος, μη ξεχνάτε να δώσετε ένα φιλί για καληνύχτα και να ευχηθείτε όνειρα γλυκά.

  Αναμφισβήτητα λοιπόν, οι ευκαιρίες, συνήθως δίνονται, εσείς απλώς θα πρέπει να τις εκμεταλλευτείτε. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να ερωτευτεί και να απολαύσει την κάθε στιγμή. Κάντε πράγματα μεγάλα και ξεχωριστά. Μικρά πράγματα κάνει ο καθένας, γι’ αυτό εξάλλου είναι μικρά. Στα μεγάλα φαίνεται η αξία του καθενός. Και δεν εννοώ δώρα, ακριβά και ανεκτίμητης αξίας.
 
  Τα δώρα αυτά λέγονται κατανόηση, συντροφικότητα, ελπίδα, αλήθεια, ειλικρίνεια, προσπάθεια, προστασία, βοήθεια, σκέψη, θέληση, σεβασμός, τρυφερότητα, και τα δίνουν μόνο αυτοί που νοιώθουν πραγματική αγάπη για το αγαπημένο τους και την γιορτάζουν κάθε ημέρα τιμώντας τη με όλα αυτά τα δώρα. Άλλωστε, η αγάπη δεν τρέφεται και δεν ζει με δώρα. Η αγάπη από την πρώτη στιγμή που θα εμφανιστεί και θα εισχωρήσει μέσα μας, δεν μας χαρίζει υλικά δώρα. Μας χαρίζει χαμόγελα, τρυφερότητα και δύναμη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου