Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Μαθαίνω να ζητώ συγνώμη.



  Η δύναμη της συγνώμης είναι ικανή να αλλάξει τη ζωή μας. Σαν μαγικό φίλτρο, η μετάνοια έχει τη δύναμη να διορθώνει το κακό, να ενώνει τις σχέσεις, να ανακουφίζει τις πληγές και να γιατρεύει τις ραγισμένες καρδιές. Γι' αυτό, αναθεωρείστε απόψεις, αμφισβητείστε στερεότυπα και διώξτε τη δυσκολία να ζητάτε συγνώμη, με απλές κινήσεις.

  Η συγνώμη δεν είναι μόνο μια κοινωνική λεπτολογία. Είναι μια σημαντική τελετουργία, μια ένδειξη σεβασμού και συμπάθειας για αυτόν που έσφαλε. Παράλληλα, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση μιας σχέσης καθώς αφοπλίζει το θυμό και εμποδίσει τις περαιτέρω παρεξηγήσεις.

  Οι ευεργετικές ιδιότητες της μετάνοιας στη ψυχή και στο σώμα επιβεβαιώνονται και μέσα από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι το να δέχεσαι τη συγνώμη κάποιου, επιδρά εμφανώς θετικά στο σώμα: μειώνει την αρτηριακή πίεση και σταθεροποιεί την αναπνοή. Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να ζητήσετε συγνώμη, σας προτείνω μερικούς απλούς τρόπους για να το κάνετε.

  Πρώτα πρέπει να απολογηθείτε πριν σας δοθεί η ευκαιρία να σας συγχωρήσουν. Η σωστή απολογία μπορεί να κάνει όλα τα εμπλεκόμενα άτομα να αισθανθούν καλύτερα, όσο άδικη και σκληρή και αν ήταν η πράξη σας. Το να απολογηθείτε είναι σημαντικό, ιδίως σε μία σχέση, καθώς δύσκολα ο σύντροφος σας θα ξεπεράσει μία συμπεριφορά σας, αν δεν μπορεί πρώτα να την αιτιολογήσει. Σκεφτείτε απλά, πως είναι δυνατόν να αιτιολογήσει και να συγχωρήσει ο σύντροφος σας μία άσχημη συμπεριφορά σας όταν δεν την έχετε αιτιολογήσει εσείς σε αυτόν;

  Ο κανόνας είναι ένας και απαράβατος: Όταν απολογείστε μην βρίσκετε δικαιολογίες για να ερμηνεύσετε την συμπεριφορά σας. Μπορεί να αισθάνεστε εκείνη τη στιγμή ότι θέλετε να κρύψετε κάτι ή να μην θέλετε να πληγώσετε τον σύντροφο σας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με το να πείτε ψέματα θα διορθώσετε την κατάσταση. Στην πορεία μίας σχέσης, όταν τα ψέματα πια μαζεύονται τότε η σχέση αρχίζει και τρίζει. Επίσης, ο άνθρωπος έχει μία τάση να βρίσκει άλλοθι για τις πράξεις του, έστω και ασυνείδητα(πχ. μέθυσα και σε χαστούκισα αλλά έφταιγες εσύ γιατί ξέρεις καλά ότι όταν μεθάω δεν θα πρέπει να μου μιλάς). Μην πέφτετε σε τέτοιου είδους παγίδες με τον εαυτό σας. Αν δυσκολεύεστε να ξεκαθαρίσετε την κατάσταση για το αν πραγματικά φταίξατε σε κάτι μπορείτε να συμβουλευτείτε φίλους ή συγγενείς. Με το να απολογείστε σημαίνει ότι παραδέχεστε την ευθύνη σας και αναφέρετε τις αιτίες που προκάλεσαν τη συμπεριφορά.

  Όταν απολογούμαστε είναι σημαντικό να αξιολογούμε τα αισθήματα του άλλου προσώπου. Αν είναι αναστατωμένος για κάτι που είπατε ή κάνατε, μην του πείτε ότι υπερβάλλει! Όλοι έχουν δικαίωμα στα συναισθήματα τους και εσείς δεν είστε σε θέση να το κρίνετε. Μπορείτε να πείτε για παράδειγμα: «Λυπάμαι, και έχεις κάθε δικαίωμα να συμπεριφέρεσαι έτσι». Αυτή δεν είναι η αλήθεια; Θα πρέπει επίσης να πείτε για ποιο λόγο ζητάτε συγνώμη ή λυπάστε. «Λυπάμαι που σε κάλεσα χθες ενώ ήξερα ότι θα αργούσα. Ήταν απερισκεψία μου» ή «Λυπάμαι που θύμωσα τόσο μαζί σου. Ήταν υπερβολική αντίδραση και το καταλαβαίνω ». Το να ακούς ένα απλό «συγνώμη» δεν έχει καμία αξία. Έχετε κάποιο λόγο που ζητάτε συγνώμη, ποιος είναι αυτός; Αυτό το απλό θέλει να ακούσει το πρόσωπο που ζητάτε συγνώμη.

  Μην έχετε δεδομένο ότι μία συγνώμη ή μία απολογία θα φτιάξει την κατάσταση. Αφιερώστε χρόνο στο να ακούσετε τον άλλον. Ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένετε και λίγες ώρες ίσως και ημέρες μέχρι να ηρεμήσει και να το ξεπεράσει. Ίσως μάλιστα να χρειαστεί να δείξετε έμπρακτα ότι εννοούσατε τη συγνώμη.

  Σίγουρα δεν γίνεται να αλλάξετε το παρελθόν. Μπορείτε όμως να διορθώσετε το παρόν. Γι' αυτό, μια ουσιαστική συγνώμη χρειάζεται να περιέχει μια δήλωση στην οποία προσφέρετε αποκατάσταση ή μια υπόσχεση ότι δεν θα επαναλάβετε την ίδια συμπεριφορά.

  Να θυμάστε ότι όσο πιο ειλικρινά έχετε μετανοήσει πραγματικά, τόσο περισσότερο φαίνεται στους άλλους, άρα και στον ενδιαφερόμενο. Προσπαθήστε λοιπόν να είστε ειλικρινής και να δηλώσετε τα αληθινά σας αισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου