Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πως οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογία μας.

 

  Είναι γεγονός ότι στην εποχή που ζούμε είμαστε όλοι αλληλοσυνδεδεμένοι σε ένα οικονομικό σύστημα. Ο οικονομικός αναβρασμός που επικρατεί φαίνεται να προκαλεί δυσχέρειες στην οικονομική κατάσταση πάρα πολλών ανθρώπων παγκοσμίως, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Πιθανόν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό να έχει επηρεαστεί και η δική σας οικονομική κατάσταση ή των ανθρώπων γύρω σας και γενικά αυτό να δημιουργεί μια αίσθηση ανασφάλειας για ότι ως τώρα θεωρούσατε δεδομένο.

  Συνήθως, όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα σε παγκόσμιο, εθνικό ή τοπικό επίπεδο αρκετοί άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, έχουν την τάση να καταστροφολογούν και να προκαταλαμβάνουν το τι θα συμβεί στο μέλλον, βλέποντας συνεχώς μέσα από αρνητική ματιά τα γεγονότα.

  Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι εύκολο να υιοθετεί κανείς αυτόν τον τρόπο σκέψης ή να επηρεάζεται από αυτόν, αφού είναι αρκετά αποδεκτός, ανεκτός και διαδεδομένος γύρω μας. Μπορεί δηλαδή, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, κάποιος να εκπαιδευτεί εύκολα σε αυτόν από το περιβάλλον του, εφόσον το επιτρέψει. Κάτι τέτοιο δυσκολεύει την επινόηση δημιουργικών και ρεαλιστικών λύσεων, καθώς, επίσης, μπορεί να σας αποθαρρύνει από το να δράσετε εποικοδομητικά. Για παράδειγμα μπορεί να σκέφτεστε συνεχώς «σιγά μην αλλάξει η κατάσταση αν κάνω αυτό κι αυτό…».

  Αυτό, βεέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες σε ένα πρόβλημα. Όμως, όταν κανείς υιοθετεί μονόπλευρους τρόπους σκέψης βάζει τον εαυτό του σε μια θέση αδράνειας ή ακόμα και πανικού, πράγμα που συνήθως δεν βοηθάει στην πραγματική αντιμετώπιση των δυσκολιών του.

  Συχνά, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν τις συναισθηματικές τους ή ακόμα και τις πνευματικές τους ανάγκες, κυρίως μέσα από τα υλικά αγαθά. Τα περιττά ψώνια, οι αγορές που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική τους οικονομική κατάσταση, η άσκοπη κατανάλωση είναι μερικά παραδείγματα. Όταν, όμως, μετά κανείς βγει από το υπερκαταναλωτικό κλίμα, η αίσθηση του συναισθηματικού κενού σύντομα επανέρχεται, ενώ την ίδια ώρα μπορεί να έχει προστεθεί σε αυτό και το άγχος για το πώς θα καλυφθούν αυτά τα έξοδα.

  Είναι φανερό πλέον από πληθώρα ερευνών στην ψυχολογία, ότι για να ικανοποιηθούν οι ψυχικές και πνευματικές μας ανάγκες είναι απαραίτητα και τα αντίστοιχα συστατικά, δηλαδή συναισθηματική και πνευματική τροφή. Αν αυτά δεν τα έχετε, τότε τα υλικά αγαθά μπορούν να προσφέρουν μόνο μια πρόσκαιρη αίσθηση ικανοποίησης.

  Είναι φανερό ότι τα υλικά αγαθά βοηθάνε, εμπλουτίζουν, διευκολύνουν ή και ομορφαίνουν τον τρόπο ζωής μας. Το θέμα όμως είναι, τι πραγματικά έχει περισσότερο σημασία στη ζωή μας. Πολλοί άνθρωποι συχνά απαντούν σε μια τέτοια ερώτηση με έννοιες όπως η αγάπη, η φιλία, οι σχέσεις, η οικογένεια, το να κάνουν πράγματα που τους γεμίζουν.

  Αν αυτά υπάρχουν στη ζωή μας και τα καλλιεργούμε τότε η ζωή μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα και πληρότητα ανεξάρτητα από τις οικονομικές μας συνθήκες ή τα υλικά αγαθά που διαθέτουμε. Επίσης, από επιχειρηματική άποψη, έχει βρεθεί ότι αυτοί που νοιάζονται πραγματικά για τους πελάτες και τους εργαζόμενούς τους και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα είναι αυτοί που συνεχίζουν να έχουν επιτυχία στις δύσκολες οικονομικές περιόδους.

  Αν έχετε χάσει τη δουλειά σας, αν μειώνονται οι πελάτες σας ή τα χρήματά σας, ίσως, μπορείτε να εστιάσετε περισσότερο στις πιθανές ευκαιρίες που μπορεί να υπάρχουν και στο τι μπορείτε να κάνατε τώρα για την κατάσταση.

  Το να έχετε την πρόθεση να γίνετε πιο ευέλικτος σας διευκολύνει στο να κάνετε κάτι με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι κάνατε έως τώρα. Αυτό μπορεί να σας ανοίξει νέες προοπτικές και να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από περισσότερες πλευρές, ώστε να έχετε περισσότερες επιλογές.

  Σε οποιαδήποτε συναισθηματική δυσκολία ή σύμπτωμα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μόνοι μας μπορούμε να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό και να πάρουμε μέρος σε ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές θεραπείες. Όσο περνάμε δυσκολίες ωριμάζουμε και θέλουμε να καταλάβουμε περισσότερο τον εαυτό μας και τις αντιδράσεις μας.

  Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές ανάγκες μας φυσικές ή ψυχολογικές και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά Σκεφτείτε ότι όλοι έχουμε την η δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αντί να τα αγνοούμε αρκεί να μάθουμε τρόπους για να τα λύνουμε. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, οι λύσεις είναι το ζητούμενο. Η θετική σκέψη μπορεί να μας δώσει αποδοτικότερες λύσεις στα προβλήματα μας και κατ’ επέκταση καλύτερα αποτελέσματα και πιο ανώδυνα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου