Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η διαφορετική οπτική γωνία.



  Η διαφορετική οπτική γωνία είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να συμπεριλάβουμε, κάθε φορά που συζητάμε με κάποιον, κάθε φορά που ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με κάποιον, κάθε φορά που έχουμε μία κοινωνική διαλεκτική αλληλεπίδραση.
  Είναι ο διαφορετικός και συνάμα μοναδικός τρόπος του καθενός να βλέπει τις καταστάσεις και να αντιδρά σε αυτές, σύμφωνα με τον δικό του σωστό τρόπο, σύμφωνα με τα δικά του θέλω και τις δικές του αρχές.
  Πολλές φορές όμως, αυτός ο διαφορετικός τρόπος μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, πολλές παρεξηγήσεις, και οι σχέσεις να έλθουν σε ρήξη, με τη μοναδική αιτία, τις παρερμηνείες αυτών που λέγονται.
  Θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε καλύτερα, μέσα από αυτό το παράδειγμα: Ένα ζευγάρι μετά από χρόνια γάμου αντιμετώπιζε προβλήματα επικοινωνίας. Αυτό συνέβαινε, γιατί και οι δύο μετέφραζαν διαφορετικά τα μηνύματα που λάμβαναν στην επικοινωνία τους, με αποτέλεσμα να θυμώνει ο ένας με τον άλλον, και να έρχονται συνεχώς σε ρήξη.
  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των διαφωνιών είναι το ακόλουθο. Ο σύζυγος είχε επιστρέψει από την δουλειά στο σπίτι, ήταν αρκετά κουρασμένος, και κάθισε να παρακολουθήσει κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα για να χαλαρώσει. Η σύζυγός του, του είχε ετοιμάσει το αγαπημένο του δείπνο, επειδή ήταν πολύ χαρούμενη για την προαγωγή της.
  Όταν τον κάλεσε να έλθει στο τραπέζι, εκείνος της είπε πως είχε φάει κάτι από έξω, και συνέχισε να βλέπει τηλεόραση. Εκείνη εξοργίστηκε, που δεν ήταν κοντά της να χαρεί με την επιτυχία της, που δεν την ενημέρωσε ότι θα έτρωγε κάτι απέξω… και πολλές άλλες σκέψεις που διαβρώνουν μία σχέση.
  Αντίθετα, εκείνος από την πλευρά του, σκεπτόταν, πως δεν του έφτανε η κούραση της δουλείας, έπρεπε να ανεχτεί και τη μουρμούρα της συζύγου του, και ένιωθε πως δεν τον καταλάβαινε.
  Αυτή η αίσθηση, του να μην σε καταλαβαίνει ο άλλος, θεωρώ πως λίγο πολύ την νιώθει ο καθένας καθημερινά στις λεκτικές αλληλεπιδράσεις του με τους άλλους. Αυτό συμβαίνει, γιατί απλώς σκεπτόμαστε διαφορετικά, και σπάνια μπαίνουμε στην διαδικασία να δούμε τα πραγματικά μηνύματα που λαμβάνουμε από την οπτική γωνία του αποστολέα.
  Επιπλέον, δεν έχουμε τον χρόνο ή τη διάθεση να αναλύσουμε κάθε λεκτικό μήνυμα που λαμβάνουμε. Στο παράδειγμα μας, θα μπορούσαν και οι δύο να μιλήσουν για τους πραγματικούς λόγους που είναι σε αυτήν την κατάσταση, η σύζυγος για την ικανοποίηση που πήρε προαγωγή, και ο σύζυγος για την πραγματικά δύσκολη μέρα που πέρασε στην δουλειά του.
  Αν λοιπόν, όλοι δεν αφήναμε απλώς μηνύματα να αιωρούνται, αν δίναμε περισσότερες εξηγήσεις για τις αντίστοιχες συμπεριφορές μας, αν ακούγαμε πιο προσεκτικά τον άλλον, ζητώντας παραπάνω πληροφορίες για το τι νιώθει.

  Τότε ίσως, θα μπορούσαμε να βιώσουμε καλύτερα τον όρο ενσυναίσθηση, να μπούμε δηλαδή στην θέση του άλλου, να τον νιώσουμε και να τον καταλάβουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο εποικοδομητικές συζητήσεις, χωρίς παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Η επικοινωνία είναι ένα απαραίτητο κομμάτι στην ζωή μας, όσο λοιπόν, βελτιώνουμε τις επικοινωνιακές μας δεξιότητες, τόσο πιο εύκολη κάνουμε την ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου