Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Σχέση αγάπης ή σχέση εξάρτησης;



  Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύ περίπλοκες, αυτό συμβαίνει γιατί εμείς οι άνθρωποι ως είδος είμαστε αρκετά περίπλοκοι, περίεργοι, δύσκολοι, ιδιότροποί, είμαστε μεταξύ μας εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν άνθρωποι που μοιάζουν ή είναι ίδιοι μεταξύ τους.

  Πολλές φορές, ακούτε τους γύρω σας να λένε, είμαστε ίδιοι, μοιάζουμε πολύ. Κι όμως, σίγουρα υπάρχουν χαρακτηριστικά που σίγουρα είναι διαφορετικά, ή εντελώς αντίθετα. Το θέμα είναι, σε τι δείχνουμε εμείς ενδιαφέρον, σε αυτά που μοιάζουμε ή σε αυτά που διαφέρουμε με τους άλλους;

  Όταν, λοιπόν, αναπτύσσετε μία σχέση στενή με κάποιον και δένεστε μαζί του, ερωτεύεστε, τον μαθαίνετε, τον συνηθίζετε. Κάπως έτσι, με το πέρασμα του χρόνου αναπτύσσεται η σχέση αγάπης και τείνετε να λέτε πως ταιριάζουμε πολύ, έστω και σε κάποια πράγματα αν όχι σε όλα.

  Εκεί, είναι ίσως που κάπου υπερισχύει ο ένας από τους δύο. Αυτό σημαίνει, πως τα θέλω του ενός γίνονται, θέλω του άλλου. Αυτός που έχει την πιο ισχυρή προσωπικότητα, συνήθως επιβάλλει τις δικές του προτιμήσεις. Όλα αυτά βέβαια, δεν γίνονται καταναγκαστικά από τα δύο μέλη, είναι συμπεριφορές αυθόρμητες, ασυνείδητες πολλές φορές, παρασυρόμενες από το πάθος, την αγάπη, τον έρωτα.

  Προσαρμόζονται λοιπόν, οι δύο σύντροφοι στη σχέση, μαθαίνουν να επικοινωνούν, να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Πολλές φορές, γνωρίζονται τόσο καλά, που πριν ακόμα πει ο σύντροφος τι θέλει, η επιθυμία του έχει γίνει πραγματικότητα από τον άλλον σύντροφο. Είναι η γνωστή ερωτική τηλεπάθεια που συνδέει τους δύο ερωτευμένους.

  Είναι ο καιρός που το ζευγάρι επιθυμεί να περνάει τον χρόνο μόνο του, γιατί ο ένας λαχταρά τον άλλον. Η κάθε μέρα τους φέρνει πιο κοντά και δένονται όλο και πιο πολύ. Οι μέρες περνούν και η σχέση δυναμώνει περισσότερο.

  Τώρα, ήρθε η στιγμή που θα πρέπει να μιλήσουμε για τον αμοιβαίο σεβασμό. Το κάθε μέλος της σχέσης είναι απαραίτητο να σέβεται το άλλο. Μόνο έτσι θα συνυπάρχουν αρμονικά και ευτυχισμένα. Έχουν πλέον, γνωριστεί καλά και αρχίζουν να ξεχωρίζουν οι προσωπικότητες τους, τα θέλω τους, οι επιθυμίες τους.

  Οι σχέσεις εξάρτησης είναι πολύ συνηθισμένες. Αυτό συμβαίνει, διότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι δυναμικοί, ισχυροί χαρακτήρες και παρασύρονται συχνά από τις σανίδες σωτηρίας τους. Ο σύντροφος σας είναι εκείνος, που θα σας συμπαρασταθεί, που θα σταθεί δίπλα σας στις δύσκολες στιγμές, εκείνος που θα πονέσει όταν πονάτε και στον κίνδυνο θα σας σώσει.

  Όταν βιώνετε τέτοιες στιγμές, έρχεστε πιο κοντά με τον άλλον και δένεστε περισσότερο. Είναι πολύ δύσκολο, υπό αυτήν την έννοια, να έρθετε σε αντιπαράθεση μαζί του για τα διαφορετικά θέλω ή για τις διαφορετικές προτιμήσεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί τέτοια προβλήματα θεωρούνται ασήμαντα, όταν μαζί έχετε αντιμετωπίσει πολύ δυσκολότερες καταστάσεις.

  Η σχέση εξάρτησης αφορά και τα δύο άτομα, ο ένας είναι δεμένος στον άλλον. Μιλάω φυσικά για τις υγιείς σχέσεις, καθώς η εξάρτηση πολλές φορές μπορεί να ξεφύγει και να δημιουργήσει πρόβλημα στο ένα από τα δύο μέλη, όταν ο ένας κάνει τη ζωή του, όπως επιθυμεί και ο άλλος γαντζωμένος πάνω του ζει την ζωή του άλλου και όχι τη δική του.

  Η μαγική λοιπόν, λέξη είναι ο σεβασμός, όπως προαναφέρθηκε, ο σεβασμός μεταξύ των δύο μελών της σχέσης, η εκτίμηση αμφίδρομα, από τον έναν στον άλλον και η συνεχόμενη προσπάθεια να κάνετε ευτυχισμένο τον σύντροφό σας χωρίς ποτέ να ξεχνάτε να κάνετε πρώτα ευτυχισμένο τον ίδιο σας τον εαυτό.

  Εύχομαι όλοι να βιώνετε την αγάπη στη ζωή σας, δυναμικά και να την προσφέρετε απλόχερα στους ανθρώπους που είναι κοντά σας. Γιατί η αγάπη σας δίνει ζωή και ο έρωτας δύναμη και ευδιαθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου