Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η επιρροή των τρίτων σε μια σχέση.


 

  Έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, πως οι άνθρωποι είναι μοναδικοί, είναι ξεχωριστοί και τόσο μα τόσο πολύ διαφορετικοί. Φανταστείτε λοιπόν, πόσο διαφορετικές μπορεί να είναι οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αφού αποτελούνται κάθε φορά από εντελώς διαφορετικά στοιχεία.

  Αυτό, που θέλω να πω, είναι πως δεν υπάρχουν συνταγές επίλυσης προβλημάτων, τις οποίες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και κάθε φορά να περιμένουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Και αυτό όχι μόνο σχετικά με τις σχέσεις διαφορετικών ανθρώπων, αλλά ακόμα και με τη σχέση ενός μόνο ζευγαριού.

  Ακούω συχνά, τους ανθρώπους να λένε πίσω από την πόρτα κάθε σπιτιού, ποτέ δεν ξέρεις τι κρύβεται. Και πράγματι αυτό ισχύει. Κάθε άνθρωπος ο οποίος εξομολογείται ένα πρόβλημά του και ζητάει επίλυση, είναι μόνο μία άποψη. Για να γνωρίζεις όμως, το θέμα επαρκώς, απαιτείται η πολύπλευρη επίγνωση του προβλήματος.

  Και αυτό κατ’ επέκταση, σημαίνει να συζητήσεις και με όλα τα υπόλοιπα μέλη που σχετίζονται με το πρόβλημα, ζευγάρι, γονείς, παιδιά, φίλους. Καθένας από τα εμπλεκόμενα μέλη επηρεάζει τη σχέση και για αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη.

  Όταν λοιπόν, ρωτούν πολλοί τι να κάνω στη σχέση μου; Ή αν συμπεριφερθώ με αυτόν τον τρόπο τι θα κάνει ο φίλος-η μου; Ή δεν ξέρω πώς να χειριστώ αυτήν την κατάσταση με τον άντρα μου.

  Αυτό που επισημαίνω, είναι πως στις σχέσεις, είτε αυτές είναι συζυγικές, είτε είναι φιλικές, είτε ακόμα και αδελφικές, τους κανόνες τους βάζουμε μόνο εμείς, εμείς= τα εμπλεκόμενα μέλη της σχέσης. Έτσι, κάνεις δεν μπορεί να πει τι πρέπει και τι δεν πρέπει, όταν βρίσκεται εκτός.

  Τις λύσεις, μόνο οι εμπλεκόμενοι μπορούνε να τις δώσουνε, ακόμα και όταν κάποιος ζητάει τη βοήθεια μας θα πρέπει να δούμε όλο το πλαίσιο, διότι μόνο έτσι μπορούμε να τον βοηθήσουμε.

  Σας φέρνω παράδειγμα την εμπλοκή των πεθερικών στα ζευγάρια, την εμπλοκή των φίλων γυναικών και ανδρών στα ζευγάρια, και πως μπορούν να καταστρέψουν τις σχέσεις με τις παρερμηνείες, με τα λάθος μηνύματα που λαμβάνουν και στέλνουν, αλλά και με τις τρελές υποθέσεις που μπορούν να κάνουν.

  Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα, προσπαθήστε να τα λύσετε με τον σύντροφό σας, μην τα αφήνετε να διαιωνίζονται. Αν δεν τα καταφέρνετε συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή κάποιον που θα είναι ουδέτερος. Το σημαντικότερο όμως είναι, να είστε και οι δύο, διότι μόνον έτσι λύνονται οι παρεξηγήσεις και έρχονται τα πραγματικά προβλήματα στην επιφάνεια.

  Και μην ξεχνάτε τους κανόνες σε μια σχέση τους βάζετε μόνον εσείς, και κανένας δεν μπορεί να σας κρίνει και να σας επιβάλλει πώς να ζείτε.  Αυτό όμως, που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, είναι πως όταν κάτι είναι δυσλειτουργικό στη σχέση σας, επιβάλλεται να αλλάξει, μη μένετε στη συνήθεια και τη ρουτίνα, να επεμβαίνετε στην ζωή σας και να την αλλάζετε με τέτοιον τρόπο που θα σας κάνει καθημερινώς ευτυχισμένους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου