Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Η δύναμη της οπτικής επαφής.



  Η οπτική επαφή είναι ένας πολύ δυνατός παράγοντας, ο οποίος καθορίζει τις σχέσεις των ανθρώπων. Ιδίως στη δουλειά των ειδικών ψυχικής υγείας μπορείς να καταλάβεις πολλά, βλέποντας την συμπεριφορά των ανθρώπων που έρχονται να ζητήσουν την βοήθεια σου.

  Τους βλέπεις καμιά φορά να ιδρώνουν και να χάνουν το χρώμα τους μέχρι να καταφέρουν να σου πουν αυτό που θέλουν, το οποίο για εκείνους είναι πολύ σημαντικό. Άλλες φορές τους βλέπεις να τρέμουν ή να κουνούν τα πόδια τους επίμονα και να μην μπορούν καν να το συνειδητοποιήσουν έως ότου τους το αναφέρεις.

  Πολλές φορές, ακούς τους ανθρώπους να λένε, πως τα μάτια δε λένε ποτέ ψέματα, η οπτική επαφή λοιπόν σε βοηθάει αρκετά σε αυτό. Όταν κάποιον τον κοιτάς στα μάτια, είναι πολύ δύσκολο την στιγμή που είσαι ειλικρινής απέναντί του, εκείνος να μην είναι, διότι τα μάτια εκπέμπουν μεγάλη δύναμη και πολλές φορές μπορεί να προδώσουν τα λόγια σου.

  Αφορμή να γραφτεί αυτό το άρθρο ήταν η απουσία της οπτικής επαφής του καθηγητού μου στο  διαδικτυακό μάθημα, καθώς υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την κάμερα του. Νιώθεις σαν να μιλάς με ένα τοίχο, που δεν μπορείς να δεις τις αντιδράσεις του, δεν μπορείς να δεις εάν βαριέται ή εάν ευχαριστιέται από την συζήτηση και το σημαντικότερο δεν μπορείς να έχεις την αλληλεπίδραση, την επιρροή που μπορεί να έχει ο ένας πάνω στον άλλον εξαιτίας της παρουσίας του.

  Είναι γεγονός, πως η τηλεόραση είναι ένας κοινωνικοποιητικός θεσμός, ο οποίος διαμορφώνει συμπεριφορές και δίνει πρότυπα στα παιδιά, πότε όμως δεν θα τα μάθει την ομιλούμενη γλώσσα, διότι με την τηλεόραση δεν υπάρχει καμία αλληλεπίδραση. Το άτομο είναι μονίμως δέκτης και η τηλεόραση στέλνει τα ερεθίσματα.

  Σε μια συζήτηση όμως, όπως και σε μια σχέση και να μη μιλάει το ένα από τα δύο μέλη, η αλληλεπίδραση υπάρχει και επηρεάζει τον συνομιλητή. Οι αντιδράσεις, οι εκφράσεις του προσώπου, τα νεύματα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την διακοπή μιας συζήτησης ή την θετική ανατροφοδότηση που μπορείς να πάρεις από τον άλλον και να συνεχίσεις.

  Αν παρατηρήσεις τους ανθρώπους καθώς μιλάς μαζί τους, θα δεις πως πολλές φορές οι εκφράσεις του σώματος και του προσώπου τους λένε πολλά, περισσότερα από ότι μπορεί να πουν με τα λόγια τους.

  Κάνε ένα τεστ στον εαυτό σου, όταν βαριέσαι έναν συνομιλητή ή όταν δεν έχεις διάθεση να μιλήσεις ή ακόμα και όταν είσαι ερωτευμένος, δες πως συμπεριφέρεσαι στον συνομιλητή σου.

  Μην κρύβεις τα συναισθήματά σου, καλό είναι όταν νιώθεις ευχαρίστηση ή ακόμα και δυσφορία με κάποιον, να του το πεις, διότι μόνο έτσι δημιουργούνται αληθινές και ειλικρινείς σχέσεις και να είσαι σίγουρος, πως με αυτόν τον τρόπο, τοποθετούνται στέρεες βάσεις και οι σχέσεις δεν γίνονται επιφανειακές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου