Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η διαφορετικότητα στην ζωή μας.



  Αν κοιτάξουμε γύρω μας, όλοι οι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί από εμάς, αλλά παράλληλα έχουν και πολλά κοινά ή αλλιώς όμοια στοιχεία με εμάς, είναι αυτά που μας κάνουν να ταιριάζουμε μαζί τους, και να σχετιζόμαστε είτε φιλικά, είτε ερωτικά, είτε συναδελφικά.

  Πέρα όμως, από τα στοιχεία της προσωπικότητας, συνεχώς μένουμε να δίνουμε προσοχή στα στοιχεία της εμφάνισης. Κάποιος μπορεί να είναι πολύ αδύνατος ή κάποιος να είναι πιο γεμάτος. Άλλος είναι ξανθός κι άλλος καστανός. Μια γυναίκα μπορεί να έχει πλούσιο στήθος, μια άλλη πιο μικρό.

  Το ιδανικό το γνωρίζουμε μέσα από την τηλεόραση, τις διαφημίσεις και ότι μας προσφέρουν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης. Άλλοτε μια γυναίκα γεμάτη μπορεί να θεωρούνταν όμορφη και από εύπορη οικογένεια σε αντίθεση με την αδύνατη που θεωρούνταν καχεκτική και φτωχή.

  Τα κοινωνικά πρότυπα αλλάζουν με το πέρασμα το χρόνων, εμείς όμως, γιατί δίνουμε τόση μεγάλη αξία στην εμφάνιση των ανθρώπων, γιατί δεν ενδιαφερόμαστε πρώτα από όλα για την προσωπικότητά τους, για τις γνώσεις και το μορφωτικό τους επίπεδο;

  Το πρόβλημα είναι πολλές φορές, ότι πληγώνουμε ανθρώπους, οι οποίοι είναι διαφορετικοί από εμάς, βασιζόμενοι στα στερεότυπα και τις κοινωνικές επιταγές, που μας υποδεικνύουν ποιος είναι όμορφος και ποιος όχι.

  Πολλά παιδάκια στο σχολείο ακούν καθημερινά, «είσαι χοντρός, δεν σε θέλουμε στην παρέα μας, φοράς γυαλιά ή σιδεράκια..κτλ.», όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί, τα σημαδεύουν στην ζωή τους, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να μεγαλώσουν με μια σκληρότητα απέναντι στους ανθρώπους, ή κοινωνικά αποκλεισμένα, ή ακόμα και υπερβολικά ευαίσθητα.

  Το θέμα όμως, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι για πιο λόγο δίνουμε τόση μεγάλη σημασία σε αυτό που λέγεται εμφάνιση ή style, ίσως είναι ένα μεγάλο στερεότυπο, το ότι με την ομορφιά μπορείς να κάνεις τα πάντα.

  Ακόμα, θεωρούμε πως οι «όμορφοι» άνθρωποι είναι γενικώς τέλειοι και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, ή μάλλον προσδοκούμε να είναι έτσι. Γνωρίζοντάς τους βέβαια, καταλαβαίνουμε πόσο λάθος κάνουμε.

  Θα ήθελα λοιπόν, να μεταφέρω πως όλοι είμαστε άνθρωποι και πως σίγουρα διαφέρουμε σε πολλά επίπεδα, αλλά μοιάζουμε και σε πάρα πολλά άλλα. Καλό είναι να παρατηρούμε και τις ομοιότητες, πέρα από τις διαφορές που έχουμε.

  Και να μην είμαστε προκατειλημμένοι για το τι μπορεί να μας δώσει ο άλλος, μόνο και μόνο επειδή εμφανισιακά δε μας καλύπτει τα στάνταρ, και όταν λέω να μας δώσει, εννοώ σε όλους τους τομείς, φιλίας, εργασίας, προσόντων, ικανοτήτων και πολλά άλλα.

  Να έχετε τους ορίζοντες σας ανοιχτούς και μη μένετε με ότι σας προσφέρουν οι κοινωνικές επιταγές. Να είστε ανοιχτοί σε όλους τους ανθρώπους και να τους γνωρίζετε πρώτα, πριν τους αξιολογήσετε, να είστε σίγουροι πως θα εκπλαγείτε από αυτά που μπορείτε να ανακαλύψετε μέσα από αυτούς!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου