Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Δίνοντας αξία στα μικρά πράγματα.



  Είμαστε σε μια εποχή, όπου έχουμε μάθει να εκτιμούμε μονάχα ότι πληρώνουμε και κυρίως ότι πληρώνουμε πολύ ακριβά. Δίνουμε αξία στα υλικά αντικείμενα και στις ακριβές διασκεδάσεις, παραμελώντας τα ουσιώδη.

  Ξυπνάμε το πρωί με το άγχος, εάν δουλεύουμε, να ντυθούμε, να ετοιμαστούμε, να πάμε στην δουλειά και να είμαστε στην ώρα μας. Με την ψυχή στο στόμα βρισκόμαστε στον εργασιακό μας χώρο, να εκτελούμε τα χρέη μας.

  Ακόμα και αν δεν εργαζόμαστε, ξεκινάμε με τις δουλειές του σπιτιού, και εάν υπάρχει οικογένεια, γονείς, παιδιά, οι υποχρεώσεις υπεραυξάνονται. Και ενώ προσπαθούμε να τα φέρουμε όλα εις πέρας, πάντα καταλήγουμε κουρασμένοι και απογοητευμένοι στο σπίτι, διότι κάτι ξεχάσαμε ή κάτι δεν προλάβαμε.

  Το μεσημέρι για άλλους είναι λίγες ώρες ξεκούραση, για άλλους οι δουλειές ακόμα συνεχίζονται και για άλλους, είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις που δεν τους αφήνουν ούτε ελάχιστες προσωπικές στιγμές χαλάρωσης.

  Το απόγευμα ακολουθεί με τηλεόραση για ξεκούραση, καμιά βόλτα για ψώνια στο σουπερ μάρκετ, ή έναν περίπατο ή ένας καφές με έναν φίλο. Και όλα αυτά εάν υπάρχει χρόνος βέβαια.

  Ζούμε σε μία χώρα, που το περιβάλλον μπορεί να μας χαρίσει ζωντάνια, ενέργεια, δύναμη. 
Δυστυχώς όμως, δεν εκτιμούμε τα υπέροχα τοπία που έχουμε, δεν ζούμε τη φύση μας, και δεν αντλούμε δύναμη μέσα από αυτήν.

  Η φύση, μας βοηθά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, μας δίνει τη δυνατότητα να κοιτάξουμε μέσα μας και να γευτούμε τα λάθη, τις αδυναμίες μας, τις συνήθειές μας. Κοιτώντας τον λαμπερό ήλιο, μπορούμε να πάρουμε, πέρα από την υπέροχη ζεστασιά του, μια δυνατή ενέργεια που θα μας φορτίσει τις μπαταρίες.

  Κάνοντας μια βόλτα στη θάλασσα, ο ήχος της μπορεί να μας δώσει την ηρεμία που ψάχνουμε, να μας χαλαρώσει. Τα ελαφριά κύματα που πέφτουν γλυκά στα βράχια ή εκείνα που σβήνουν την άμμο, μας βοηθούν να σκεφτούμε και να κάνουμε έναν απολογισμό για τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες στιγμές που περάσαμε.

  Η φύση μπορεί να είναι ένας δυνατός υποστηρικτής στην ζωή μας. Βάλτε τα χρώματα στην ζωή σας και γευτείτε τα. Λουλούδια που θα σας ξυπνούν με τις υπέροχες μυρωδιές τους και θα σας γεμίζουν ευχαρίστηση.

  Επιλέξτε το σπίτι σας να έχει θέα τη φύση και όταν θα βρίσκεστε σε αυτό, να την απολαμβάνετε και να αντλείτε δύναμη. Οι περίπατοι και οι βόλτες, ας είναι σε περιοχές ευχάριστες με πράσινο ή θάλασσα ανάλογα με το μέρος που ζείτε, διότι ένα ευχάριστο μέρος, συμβάλλει θετικά στη διάθεσή μας.

  Αναζητείστε την ουσία σε ανέξοδες διασκεδάσεις και όχι σε αυτές που κοστίζουν, να είστε σίγουροι ότι οι πρώτες είναι αυτές που θα σας μείνουν και αυτές που θα σας κάνουν να νιώσετε πραγματικά ευχάριστα. Απολαύστε τον ελεύθερο χρόνο σας με πρόσωπα που αγαπάτε ή δώστε το απαραίτητο ενδιαφέρον στον εαυτό σας, για να τον γνωρίσετε καλύτερα.

  Πάντα υπάρχει χρόνος για προσωπική χαλάρωση και αναζήτηση του εσωτερικού εαυτού μας. Αν τον συνδυάσετε με ένα ευχάριστο φυσικό περιβάλλον, να είστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου