Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Όταν η ανία εισβάλλει στον εργασιακό χώρο.



  Υπάρχουν πολλών ειδών εργασίες και παράλληλα, υπάρχουν αντίστοιχα πολλών ειδών υπάλληλοι, που απασχολούνται σε διαφορετικές αλλά και ίδιες εργασίες, στις οποίες όμως, ανταποκρίνονται με τελείως διαφορετικό τρόπο.

  Βλέπεις υπαλλήλους έτοιμους να σε εξυπηρετήσουν και συχνά σε αντιμετωπίζουν σαν να ήσουν μια δικιά τους περίπτωση. Είναι ευγενικοί και ενημερωτικοί σε καθετί που θα τους ζητήσεις. Και όταν φεύγεις από την υπηρεσία νιώθεις την ανάγκη να ζητήσεις ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εξυπηρέτηση.

  Υπάρχει μια άλλη κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει τους δύσκολους και “περίεργους” υπαλλήλους. Εδώ αναφέρομαι σε άτομα που δεν πολυσυμπαθούν τους ανθρώπους ή δεν πολυσυμπαθούν την εργασία τους ή το εργασιακό τους περιβάλλον.

  Όλα τα παραπάνω είναι καθοριστικοί παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την διάθεσή μας και τη δημιουργικότητά μας στην δουλειά. Ένα ευχάριστο περιβάλλον με ευδιάθετους ανθρώπους δίπλα μας, μας δίνει δύναμη και κουράγιο να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της δουλειάς και στο φόρτο εργασίας.

  Επιπρόσθετα, όταν ασχολείσαι με το αντικείμενο που σε ευχαριστεί, ποτέ δεν κουράζεσαι, βρίσκεις νέες ιδέες, είσαι δημιουργικός και η ικανοποίηση που βιώνεις είναι αμέριστη, δίνοντας σου δύναμη να συνεχίσεις και να πας παρακάτω.

  Ο τρίτος παράγοντας είναι ο χαρακτήρας, όταν λοιπόν είσαι λίγο ιδιότροπος λίγος ιδιόρρυθμος, τότε μάλλον δύσκολα θα εξυπηρετήσεις ευχάριστα κάποιον. Συνήθως, τέτοιοι χαρακτήρες, στην δουλειά τους φταίνε όλα, και δύσκολα ευχαριστιούνται και ικανοποιούνται από την εργασία τους και από τις επιδόσεις τους.

  Υπάρχουν όμως, και περιπτώσεις που και το αντικείμενο σου αρέσει και ο εργασιακός χώρος είναι ευχάριστος και διάθεση για δουλειά έχεις, αλλά δεν υπάρχει παρόν αντικείμενο, ή αλλιώς δεν υπάρχει κάτι να ασχοληθείς τη δεδομένη στιγμή.

  Τότε, οι ώρες είναι ατέλειωτες και δεν περνούν με τίποτα. Φαίνεται σαν να έχει σταματήσει το ρολόι και κανείς δε βοηθάει για να κάνεις κάτι δημιουργικό. Τότε είναι που πρέπει να στύψεις το μυαλό σου και να δημιουργήσεις κάτι καινούριο κάτι διαφορετικό που θα σου ξυπνήσει το ενδιαφέρον και θα σου δώσει κίνητρο να ασχοληθείς με κάτι.

  Η απραξία και η πνευματική αδράνεια εκτός του ότι προκαλεί ανία, προκαλεί επίσης και πνευματική ακινησία που δε μας προσφέρει τίποτα. Αντίθετα, η δημιουργικότητα και το ακόνισμα του μυαλού μας για νέα πράγματα και νέες ιδέες μας δίνει λύσεις και μας ξυπνάει πνευματικά.


  Μην αφήνετε λοιπόν, τον χρόνο σας ανεκμετάλλευτο, δώστε στο μυαλό σας τροφή και ακόμα και αν οι δουλειές έχουν τελειώσει, πάντα το μυαλό μπορεί να δουλεύει δημιουργικά και να κάνει θαυμάσια πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου