Ελένη Χαλμαντζή - Ψυχολόγος

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η εσωτερική έκρηξη.




  Κάθε άνθρωπος έχει τα προσωπικά του όρια στο τι μπορεί να αντέξει από ψυχολογικής άποψης. Τα όρια μπορούν πολύ εύκολα να ξεπεραστούν εκεί που κανείς δεν το περιμένει. Και τα αποτελέσματα, τόσο για το άτομο που βιώνει την έκρηξη, όσο και για εκείνους που την δέχονται, δεν είναι ποτέ ευχάριστα.

  Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι διακατέχονται από μια απίστευτη ψυχραιμία, η οποία στις παραπάνω καταστάσεις στέκεται αρωγός και λειτουργεί σαν καταλύτης στη μηχανή της έντασης, δίνοντας την ευκαιρία στο άτομο να δει τα πράγματα με ηρεμία και ψυχική ισορροπία, χωρίς να παίρνει βιαστικές αποφάσεις.

  Φυσικά, υπάρχει και η κατηγορία ανθρώπων, όπου ξεπερνούν συχνά τα όρια, και οι εντάσεις δεν λείπουν ποτέ από την ζωή τους. Πράγμα που μπορούμε να πούμε, ότι τους βοηθάει και τους απομακρύνει από τις ψυχικές ασθένειες.

  Μπορούμε ωστόσο, να κρίνουμε αυτά τα άτομα ως νευρικά και οξύθυμα, όμως με αυτόν τον τρόπο δεν κρατούν τίποτα μέσα τους, καταφέρνοντας να εκφράζουν ανοιχτά την δυσαρέσκεια τους, την ευχαρίστησή τους και ότι αισθάνονται ανάλογα με τις καταστάσεις.

  Οπωσδήποτε, το να ζούμε μονίμως σε μια ένταση, κάποια στιγμή θα μας εξαντλήσει, χρειάζεται λοιπόν να δίνουμε στους εαυτούς μας στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας ψυχικής, δίνοντας έτσι, χρόνο στον εαυτό μας να αξιολογήσει τις στάσεις μας και τις συμπεριφορές, απέναντι στον εαυτό μας και στους άλλους.

  Μια ακόμη κατηγορία, η οποία είναι σε ανώτερα επίπεδα επικινδυνότητας ψυχικών ασθενειών, είναι εκείνη των φιλήσυχων ατόμων, όπου γενικά συμφωνούν με ότι λένε οι άλλοι, δεν λαμβάνουν εύκολα αποφάσεις για την ζωή τους χωρίς την γνώμη των άλλων και συχνά δέχονται κριτική και κακόβουλα σχόλια, χωρίς να αντιδρούν.

  Αυτά τα άτομα ωστόσο, μπορεί να περνούν μεγάλες περιόδους ησυχίας και ηρεμίας. Το πρόβλημα είναι πως όταν αυτά τα άτομα πιεστούν ψυχολογικά για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αντίδραση, έρχεται η στιγμή της εσωτερικής έκρηξης.

  Η εσωτερική έκρηξη δεν είναι μία κατάσταση που απλώς περνάει. Είναι ένα δυνατό επεισόδιο έντασης και ψυχικής ανισορροπίας, το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό. Οι τύψεις τυραννούν το άτομο και συχνά η σκηνή της έντασης έρχεται στο μυαλό του δίνοντας εξηγήσεις και ερμηνείες.

  Οι εσωτερικές εκρήξεις είναι στιγμές μεγάλης έντασης, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από δυνατές φωνές και έντονους τσακωμούς έως ότου να φτάνουν σε δολοφονίες ή ακόμα και αυτοκτονίες. Διότι, ένταση πολλών χρόνων διοχετεύεται σε ένα ηφαίστειο το οποίο εκρήγνυται την απρόσμενη στιγμή.

  Οπωσδήποτε αυτά τα άτομα χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης και το πιο δυνατό όπλο για την αποφυγή τέτοιων επεισοδίων είναι η επικοινωνία και η έκφραση των προσωπικών συναισθημάτων που βιώνει αυτό το άτομο.

  Σίγουρα, με το πέρασμα των χρόνων και με τις εμπειρίες που βιώνουμε καθημερινά, αλλάζουμε, βελτιωνόμαστε και μπορεί να περνάμε από την μια κατηγορία στην άλλη λόγω των κοινωνικών καταστάσεων. Σε όποια κατηγορία και να ανήκουμε όμως, ο καθένας οφείλει να προσέχει τον εαυτό του και τον εκτιμά δίνοντάς του όλα όσα του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου